Меркел няма да се намесва в битката за кандидат за канцлер на Германия

Ангел Меркел, сн. ЕПА/БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че ще стои настрана от борбата в своя десноцентристки политически блок за определяне на неговия кандидат за канцлер, съобщи Асошиейтед прес.

Двамата главни съперници за канцлерската кандидатура на консервативния блок - Армин Лашет и Маркус Зьодер, официално се включиха в надпреварата в неделя. Лашет е лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, а Зьодер оглавява Християнсоциалния съюз (ХСС) - баварските партньори на християндемократите.

Парламентарните избори в Германия на 26 септември ще решат кой ще заеме мястото на Меркел, която няма да се бори за пети мандат след почти 16 години на власт.

Лашет и Зьодер са премиери на двете най-многолюдни германски провинции - единият на Северен Рейн-Вестфалия, а другият на Бавария. Зьодер има малка преднина в социологическите проучвания, но Лашет е наскоро избраният лидер на най-голямата за момента партия в страната.

Вчера Лашет получи подкрепата на ръководството на ХДС и призова за бързо решение. Зьодер обаче се противопостави на натиска за незабавно уреждане на въпроса за канцлерската кандидатура и каза, че това е необходимо да бъде обсъдено с хора извън кръга на висшите партийни служители, като изтъкна по-добрите си позиции в анкетите.

Зьодер се надява на подкрепа от депутати от ХДС, които се тревожат за своите шансове за преизбиране.

Той и Лашет решиха да присъстват днес в Берлин на редовна среща на съвместната парламентарна група на своите партии. Не е ясно дали и как това би придвижило нещата напред.

Двамата обещават да постигнат споразумение по въпроса кой да бъде кандидат за канцлер, но не са се договорили за процедура.

Попитана дали се тревожи, че съперничеството между Лашет и Зьодер може да навреди на консервативния блок и дори да доведе до загуба на канцлерството, Меркел даде да се разбере, че няма намерение да се намесва.

"Исках, искам и ще стоя настрана от това", каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа