Меркел: Няма причини за отменяне на европейските санкции срещу Русия

Германският канцлер Ангела Меркел изрази недоволство от поведението на Русия към Украйна и заяви, че няма причини за вдигане на европейските санкции срещу Москва, съобщи Асошиейтед прес.


Меркел посочи, че продължава да желае дипломатическо решение на украинската криза, но събитията от края на миналата седмица показват "колко трудно е дори да се спазват сключени споразумения, ако погледнем незаконните избори".


Русия подкрепи състоялите се в неделя избори на контролираните от бунтовниците територии в Източна Украйна. Според правителството в Киев и Запада тези избори са в нарушение на мирните споразумения от Минск.

 

"Русия още не съдейства по начина, който бихме желали, особено що се отнася до Луганск и Донецк", каза Меркел в Берлин на конференция, организирана от Съюза на германските работодатели.

 

"Минските споразумения трябваше да бъдат основата. Така че икономическите санкции бяха неизбежни и за момента няма причина за вдигането им", каза канцлерът.

 

В публикувано днес интервю в "Гардиън" и още няколко европейски вестника новият пръв дипломат на ЕС Федерика Могерини казва, че е за санкциите срещу Русия, но си задава въпроса доколко те ще повлияят. По думите ѝ за всички е ясно отражението на санкциите върху руската икономика, но "истинският въпрос е али те ще станат елемент, който ще промени значително политическия подход на Русия към кризата". Могерини казва, че това е все още "открит въпрос" и отговорът на него трябва да дойде от руските власти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят