Меркел: Обединението на Германия все още не е завършило

Ангела Меркел

В деня, когато германците празнуват 28-ата годишнина от обединяването на Източна и Западна Германия, канцлерът Ангела Меркел отбеляза, че този процес все още не е приключил, съобщиха информационните агенции.

"Обединението на Германия не е завършило. Двадесет и осем години по-късно знаем, че това, което наричаме германско единство, е процес, дълъг път", каза израсналата в бившата ГДР Меркел

Канцлерът заяви, че е важно политиците и преди всичко гражданите, да се вслушват един в друг, да търсят разбирателство.

Германия се обедини на 3 октомври 1990 г. след повече от 40 години разделение по време на Студената война и година, след като Източна Германия отвори строго охраняваната си граница. На тази дата 15-те окръга на ГДР влязоха в състава на ФРГ, образувайки пет нови провинции: Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия. Макар оттогава да има огромен напредък, икономическите разлики и разликата в стандарта на живот в двете части на страната се запазват.

Основните тържества по случай годишнината са в Берлин. Ръководството на страната отбелязва празника на церемония в берлинската Щатсопера. Президентът Франк-Валтер Щайнмайер заедно с Меркел и други представители на властите вписаха имената си в Златната книга на града, а в Берлинската катедрала се състоя екуменическа служба. Гражданите на столицата празнуват в района на историческата сграда на Райхстага и Бранденбургската врата. На площада са издигнати палатки, в които жителите и гостите на Берлин могат да опитат ястия от различни части на страната.

Очаква се до довечера мястото да посетят около 1 милион души.

По случай празника в джамиите в Германия днес е Ден на отворените врати, който протича под мотото "Религиозността - индивидуална, естествена, нормална". Т.нар. "Ден на отворената джамия" се организира на националния празник от 1997 г. Стотици мюсюлмански храмове в страната отварят вратите си за всички, които искат да се запознаят с начина на живот и културата на мюсюлманите.

Свикват се дискусии, на които се обсъжда темата за бежанците и интеграцията им в германското общество. Инициативата придобива особено значение на фона на притока на мигранти от мюсюлманските страни.  

Споделяне

Още от Европа