Меркел обеща да се ускори имунизационната кампания

Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел обеща, че ще бъде ускорена имунизационната програма срещу коронавируса, предаде ДПА.

"Началото беше бавно", каза тя в седмичния си подкаст. "Няколкостотин хиляди души бяха ваксинирани и този брой расте с всеки ден - темпото ще се увеличи", каза тя.

По последни данни на института "Роберт Кох" близо половин милион души са получили първата от две дози на ваксината, което прави по около 40 000 ваксинации на ден в 83-милионната страна.

"Ще имаме достатъчно ваксини за всички в Германия", каза Меркел и добави, че след няколко месеца властите ще могат да предложат на всеки, който иска, да се ваксинира.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан предупреди, че заради сегашния недостиг на ваксини хората няма да имат право да избират коя ваксина да получат.

Премиерът на южната провинция Бавария Маркус Зьодер предупреди, че срокът на действие на сегашните противоепидемични мерки в Германия ще бъде удължен и след края на януари.

"Трябва да удължим локдауна, който имаме сега, и дори да го затегнем на някои места", каза Зьодер.

Общият брой на смъртните случаи на хора с Covid-19 в Германия надхвърли днес 40 000, съобщи здравният институт "Роберт Кох", цитиран от Франс прес.

За последното денонощие са регистрирани 465 смъртни случая, с което общият брой от началото на пандемията достигна 40 343.

Над 1,9 милиона души са заразените до момента в 83-милионната страна, в това число близо 17 000 за изминалите 24 часа.

Над 5000 души са в интензивни отделения, а над 80 процента от леглата в тях са заети.

В седмичното си видеообръщение канцлерката Ангела Меркел каза, че тепърва предстои да бъдат отразени в статистиките резултатите от по-засиленото контактуване между хората около Коледа и Нова година.

Споделяне

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?