Меркел обеща да увеличи благосъстоянието и сигурността на гражданите

Мартин Шулц и Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в телевизионно интервю, че иска да продължи да управлява Германия, за да съдейства за увеличаване на богатството и сигурността на нейните 82 милиона жители и за насърчаване на солидарността между всички слоеве на обществото, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за обществената телевизия Цет Де Еф тя заяви, че също така иска да работи за подобряване на училищата и образованието и за популяризирането на електрическите автомобили.

Меркел се кандидатира за четвърти мандат като канцлер на националните избори на 24 септември.

Главният съперник на Меркел, лидерът на социалдемократите Мартин Шулц в интервю за телевизия А Ер Де, също обеща да инвестира повече пари в образованието като канцлер. В интервюто си Шулц обвини Меркел, че се е откъснала от германското общество.

 

Шулц, чиято партия изостава от християндемократите на Меркел в социологическите проучвания с 15 процетни пункта, заяви, че поведението ѝ в края на третия ѝ мандат му напомня за начина, по който бившият канцлер Хелмут Кол е загубил контакт с избирателите по време на четвъртия си мандат в края на 90-те.

"Последните четири години от ерата Кол бяха период на застой и политическа агония. Искам да спестя на Германия това да се повтори отново", добави той.

"Все повече и повече хора забелязват колко се е отдалечила тя от тях", каза Шулц. Според него тази дистанцираност на Меркел ще мобилизира неговите избиратели. По думите му стратегията на кампанията на консерваторите е проста: "Ние имаме Ангела Меркел и това е достатъчно за нашето бъдеще". Според него тя изглежда изобщо няма план за справяне с проблема със замърсяващите дизелови емисии, които превишават нормите в няколко градове.

Меркел избегна всякакъв коментар за нападките на Шулц в своето интервю час по-късно и когато беше запитана за думите му, че е положила клетва да служи на всички граждани на Германия. "Наистина правя всичко, което мога, за да изпълня тази клетва. С нетърпение очаквам телевизионния дебат с Мартин Шулц".

Канцлерът и Шулц ще се изправят един срещу друг в телевизионен диспут на 3 септември - единственият за предизборната кампания.

Стратегията на кампанията на Меркел е общо взето да пренебрегва Шулц, отбелязва АП. Платформата на нейния Християндемократически съюз е фокусирана главно върху Меркел като личност. Големи предизборни плакати я показват усмихната на фона на националното знаме и с лозунга: "За Германия, в която ни харесва да живеем и живеем добре".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа