Меркел обвърза "Северен поток 2" с украинския газов транзит

Меркел и Порошенсок обсъдиха "Северен поток 2"

Проектът за изграждане на газопровода ""Северен поток 2" е невъзможен без определяне бъдещата роля на украинския транзит, заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с президента на Украйа Петро Порошенко във вторник.

Ден по-рано тя проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, след който Кремъл съобщи, че е била потвърдена и от двамата подкрепата им за реализацията на разширенията на сегашния газопровод но дъното на Балтийско море.

Сега Меркел уточни, че в разговори си в Путин е отбелязала невъзможността Украйна да загуби своето значение като страна транзитьор на руски природен газ за Европа.

"Аз ясно казах, че проектът "Северен поток 2" без създаването на яснота за бъдещата роля на украинския транзит, от наша гледна точка и невъзможен", каза Меркел, цитирана от РИА Новости.  Поради това, както виждате, това не е чисто икономически проект, тук играят роля и политически фактори“, допълни тя.

Германският канцлер обеща също така да остане в тесен контакт с украинската страна по реализацията на газопровода, който се предвижда по две тръби да доставя в Северна Германия 55 млрд. куб. м годишно.

Най-големият противник на тръбата е Киев, притеснен именно от това, че Русия може да пренасочи сегашните минаващи през Украйна газови потоци по новото съоръжение и така да лиши държавата от сериозни приходи от транзитни такси. Против са и Полша, Литва и Латвия, които считат проекта за политически.

В края на март Германия даде разрешително за строежа на "Северен поток 2" през своя територия. Наскоро стана ясно, че и Финландия е пуснала под условие през свои води проекта. Подобни съгласувателни процедури вървят и с Швеция и Дания. Самата Русия също не е дала позволение. Процедурите вървят по график и се очаква да бъдат приключени в близките месеци, съобщи компанията по реализацията на проекта "Норд Стрийм 2", притежавана от руската "Газпром".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес