Меркел обяви официално преговори за коалиция със свободните демократи и зелените

Всеки трети германец иска Меркел да напусне поста си преди края на мандата

Меркел обяви официално преговори за коалиция със свободните демократи и зелените

Германският канцлер Ангела Меркел обяви официално в събота преговори с пробизнес ориентираната Свободна демократическа партия и с партията Зелени за сформиране на управляваща коалиция, съобщи ДПА.

Т.нар. ямайска коалиция, наречена така заради партийните цветове на трите партии - черно, жълто и зелено, които отговарят на ямайското знаме, не е била изпробвана на национално равнище.

Германският канцлер говори на събрание на младежката организация на своя Християндемократически съюз (ХДС) в Дрезден. Тя съобщи, че е разговаряла със свободните демократи и зелените, а след това е представила на партията си коалиционно предложение за одобрение, допълни Асошиейтед прес.

Меркел призна, че преговорите ще бъдат трудни, но задачата е да се сформира надеждно правителство.

Консервативният блок на Меркел спечели изборите на 24 септември с 33 процента.

Меркел ще разговаря утре с баварския партньор на партията си - Християнсоциалния съюз, който настоява за годишно ограничение на броя на мигрантите в отговор на наплива от 1 милион души, търсещи убежище през последните две години.

Ямайската коалиция остана единственият вариант за Меркел, след като социалдемократите, които бяха партньор на ХДС в управлявалата досега широка коалиция, обявиха че ще бъдат опозиция след рекордно ниските си изборни резултати от 20,5 на сто.

Според наблюдатели преговорите за ямайската коалиция ще бъдат много трудни заради разногласията на партиите по редица въпроси, включително ограничаването на броя на бежанците.

Над една трета от германците искат германският канцлер Ангела Меркел да напусне поста си още преди края на пълния си четиригодишен мандат, сочат резултатите от проучване, цитирано от ДПА.

Около 36 процента от запитаните в изследването на YouGov по поръчка на ДПА заявяват, че тя трябва да се откаже от длъжността и още преди края на мандата през 2021 г. да остави някой друг да я заеме.

Четиресет и четири процента са за това Меркел да довърши мандата си, а 20 процента нямат мнение по въпроса.

На федералните избори миналия месец партията на германския канцлер ХДС загуби сериозен дял от подкрепата си в полза на "Алтернатива за Германия".

С 32.9 процента от гласовете ХДС и сестринската му партия от Бавария ХСС остават най-влиятелният политически блок.

Според проучването Меркел запазва подкрепата на избирателите на блока ХДС/ХСС в огромната им част.

Осемдесет и един процента от тази група заявяват, че искат тя да остане канцлер до следващите избори.

Изследването е проведено сред над 2000 души. 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?