Меркел очаква още тежки коалиционни преговори, не е сигурна че ще приключат днес

Германия ще отнема паспортите на джихадисти с двойно гражданство

Лидерът на ХДС Ангела Меркел гледа към лидера на социалдемократите Мартин Шулц, а зад тях е лидерът на ХСС Хорст Зеехофер

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че не е сигурно кога ще приключат коалиционните преговори между нейната консервативна партия и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по съставяне на нова управляваща коалиция и очаква те да бъдат тежки, предаде Ройтерс.

"Днес отново се събрахме тук за решаващия кръг на преговорите", каза Меркел преди началото на дискусиите в неделя. И добави, че въпреки добрата подготвителна работа, все още остават важни въпроси за решаване.

"Днес започвам разговорите с добра воля, но очаквам, че на днешната сесия ще се изправим пред трудни преговори", добави тя.

Лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, на баварския им съюзник Християнсоциалния съюз (ХСС) и на ГСДП се опитват да сключат споразумение до края на днешния ден, за да подновят управляващата от 2013 г. широка коалиция. Според някои политици обаче преговорите могат да продължат утре и вдругиден, отбелязва Ройтерс.

Председателят на ГСДП Мартин Шулц подчерта, че по много въпроси позициите на партиите са се доближили, но особено в социалната политика все още има точки, по които има разногласия.

"Искаме да бъде сформирано стабилно правителство, но за това е нужно устойчиво споразумение", добави той и заяви, че очаква много интензивни преговори, които може да продължат и през нощта.

По-рано в неделя бе съобщено, че преговарящите са се договорили да засилят мерките за сигурност в страната.

Ако съставят ново правителство, социалдемократите и консерваторите възнамеряват да приемат закон, по силата на който ислямистките бойци с двойно гражданство ще може да бъдат лишавани от германския си паспорт.

Преговарящите партии смятат да разширят видеонаблюдението на площади и гари и да увеличат числеността на служителите на правосъдието с 6000 души. Според плана на ГСДП и ХДС/ ХСС в германските сили за сигурност ще бъдат назначени 7500 нови сътрудници. Значително подкрепление се очаква и в службите за борба с киберпрестъпността.

По-рано през седмицата преговарящите се разбраха по някои от най-деликатните въпроси. Първо те постигнаха пробив по спорния въпрос за събирането на мигрантските семейства.

После се споразумяха по климатичните цели за 2030 г., в което наблюдателите видяха знак за стабилен напредък в преговорите.

Партиите се разбраха за фиксиране на пенсионните вноски, разпределени между работниците и работодателите, на 20 процента от трудовото възнаграждение до 2025 година, както и по стъпки за разкриване на още 8000 работни места в сферата на социалните грижи и за подобряване на заплащането.

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите постигнаха съгласие по енергетиката и селското стопанство, но все още имат спорове за здравеопазването, отбелязва Ройтерс.

Страните се надяват да се договорят бързо по въпроси като финансите, жилищното строителство и наемите.

Най-голямата европейска икономика е без правителство от изборите в края на септември – най-дългият подобен период от основаването на съвременна Германия през 1949 г.

И след сключването му обаче утвърждаването на коалиционното споразумение и сформирането на кабинет могат да отнемат седмици.

Членовете на ГСДП ще трябва да одобрят с гласуване всякакво сключено от лидерите им коалиционно споразумение, но сред поддръжниците на левоцентристите расте скептицизмът за нов съюз с Меркел, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?