Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Германският канцлер Ангела Меркел очаква сложни дискусии с руския президент Владимир Путин за Сирия и Украйна на утрешната им среща в Берлин, предаде Франс прес.

"Ще има противоречия, разбира се, но ще има и въпроси, върху които бихме могли да помислим, така че да дадем тласък и подобрим друстранното ни или международно сътрудничество", заяви канцлерката на пресконференция по повод днешното посещение в германската столица на черногорския премиер Душко Маркович.

"Проблемите, които ни тревожат - от Украйна до Сирия, минавайки през сътрудничеството, включително икономическото - са толкова много, че имаме основания да сме в перманентен диалог", отбеляза Меркел и подчерта, че конкретни резултати от утрешната среща не могат да се очакват.

Диалогът с Русия е важен за търсенето на решения на световните кризи, но утрешната среща с Владимир Путин едва ли ще даде веднага конкретни резултати. Това е работна среща, каза канцлерката.

Германия и Франция са гаранти на мирния процес в Украйна, който днес изглежда е в мъртва точка. Киев и Западът обвиняват Русия във военна подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна, което Москва отрича.

Берлин играе второстепенна роля в коалицията срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, но поддържа тесни връзки с останалите фактори в района като Турция или иракските кюрди. Освен това Германия даде подслон на стотици хиляди сирийски бежанци, припомня АФП.

Канцлерката днес коментира възможно свикване в Турция на среща на върха за Сирия с Путин, френския президент Еманюел Макрон и турския им колега Ердоган.

Тази среща трябва да е добре подготвена, поради което не е определена дата, отбеляза тя, след като Турция съобщи, че е набелязала дата - 7 септември.

Очаква се Меркел и Путин да се срещнат утре към 18 часа местно време (16 ч. по Гринуич) в двореца Мезеберг - правителствена резиденция на 70 км северно от Берлин.

Двамата лидери ще направят изявления преди началото на разговорите, посочва Ройтерс. След срещата официално изявление не се предвижда.

Споделяне
Още от Европа