Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Германският канцлер Ангела Меркел очаква сложни дискусии с руския президент Владимир Путин за Сирия и Украйна на утрешната им среща в Берлин, предаде Франс прес.

"Ще има противоречия, разбира се, но ще има и въпроси, върху които бихме могли да помислим, така че да дадем тласък и подобрим друстранното ни или международно сътрудничество", заяви канцлерката на пресконференция по повод днешното посещение в германската столица на черногорския премиер Душко Маркович.

"Проблемите, които ни тревожат - от Украйна до Сирия, минавайки през сътрудничеството, включително икономическото - са толкова много, че имаме основания да сме в перманентен диалог", отбеляза Меркел и подчерта, че конкретни резултати от утрешната среща не могат да се очакват.

Диалогът с Русия е важен за търсенето на решения на световните кризи, но утрешната среща с Владимир Путин едва ли ще даде веднага конкретни резултати. Това е работна среща, каза канцлерката.

Германия и Франция са гаранти на мирния процес в Украйна, който днес изглежда е в мъртва точка. Киев и Западът обвиняват Русия във военна подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна, което Москва отрича.

Берлин играе второстепенна роля в коалицията срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, но поддържа тесни връзки с останалите фактори в района като Турция или иракските кюрди. Освен това Германия даде подслон на стотици хиляди сирийски бежанци, припомня АФП.

Канцлерката днес коментира възможно свикване в Турция на среща на върха за Сирия с Путин, френския президент Еманюел Макрон и турския им колега Ердоган.

Тази среща трябва да е добре подготвена, поради което не е определена дата, отбеляза тя, след като Турция съобщи, че е набелязала дата - 7 септември.

Очаква се Меркел и Путин да се срещнат утре към 18 часа местно време (16 ч. по Гринуич) в двореца Мезеберг - правителствена резиденция на 70 км северно от Берлин.

Двамата лидери ще направят изявления преди началото на разговорите, посочва Ройтерс. След срещата официално изявление не се предвижда.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?