Меркел отбелязва 60-годишнината си с лекция вместо банкет

Ангела Меркел

Канлерът на Германия Ангела Меркел е решила да отбележи своя 60-годишен рожден ден в четвъртък горе-долу така, както и 50-годишния си юбилей преди 10 години. Вместо на тържествен прием или банкет тя е поканила 1000 гости на лекция в щаб-квартирата на Християн-демократическия съюз (ХДС) в Берлин, съобщи Дойче веле.

Пред събралите се ще говори историкът от град Констанц Юрген Остерхамел, който ще разкаже на участниците в тържеството за своите възгледи по проблемите на глобализацията. Преди десет години лекцията е била посветена на мозъка като самоорганизираща се система.

В поканата за събитието тази вечер е посочено, че вместо подаръци Меркел ще приветства дарения за фонда на оперния певец Хосе Карерас, който се грижи за болни от ревкемия.

Европейските лидери, които се бяха събрали на извънредна среща на върха в Брюксел, късно снощи подариха букет цветя и бутилка шампанско на Меркел за рождения ѝ ден.

Малко след полунощ председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой отправи поздравления към Меркел от името на всички европейски лидери по повод юбилея ѝ.

Самата среща на върха започнала вчера вечерта и проточила се цяла нощ обаче не протече в празнична атмосфера и на нея европейските лидери не успяха да се споразумеят за разпределянето на водещите европейски постове, но се договориха да работят за затягане на санкциите срещу Русия заради Украйна и отправиха призив за прекратяване на насилието между Израел и палестинците.

Желязната дама на ЕС Меркел за четвърти пореден път беше определена от сп. "Форбс" за най-влиятелна жена в света и с право - от 2005 г. тя е германски канцлер.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят