Меркел откри новата централа на германското външно разузнаване

Меркел откри новата централа на германското външно разузнаване

Германският канцлер Ангела Меркел откри днес официално новата централа на Федералното разузнавателно управление (БНД - външното разузнаване) в Берлин почти 11 години след като бе положен първият камък от строежа, предаде ДПА в петък.

С преместването в новия комплекс на школата за разузнавачи през януари, както и с преместването на структурите на БНД които досега бяха разположени в Пулах край Мюнхен и на други места, на практика беше завършен процесът по цялостното преместване на БНД в новата му модерна щабквартира в центъра на Берлин.

Сега в огромната новата сграда на БНД на "Шосещрасе", намираща се в централната част на германската столица, ще работят около 4000 от общо 6500 служители на разузнаването. За работещите в БНД, на което в Германия традиционно се гледа много критично, и ръководителя му Бруно Кал, откриването именно от Меркел е важен признак за получено признание.

С преместването на централата от предишното изолирано място в покрайнините на баварската столица към оживеното сърце на федералната столица се промениха много неща.
Броят на разследванията на службата се увеличи, а също ѝ брифингите ѝ за политиците и правителствените лица.

Въпреки всичко БНД все още е далеч от края на промените, които възнамерява да направи. Службата трябва да заработи с още по-бързи темпове, като се започне от чисто аналитичната дейност и се стигне до тактическите операции, казаха източници, отговорни за работата на БНД.

Макар и да е важно да се правят описания на значимите терористични групировки, още по-важно е да се изясни дали някой възнамерява да извърши нападение, добавиха те.

Споделяне

Още от Европа