Меркел: Отмяната на мача между Германия и Холандия беше отговорно решение

Меркел: Отмяната на мача между Германия и Холандия беше отговорно решение

Германският канцлер Ангела Меркел защити решението за отмяна на приятелската футболна среща между отборите на Германия и Холандия снощи по причини, свързани със сигурността, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Бях също толкова тъжна, колкото и милионите фенове, че се наложи отмяната на мача. Но представителите на силите за сигурност взеха отговорно решение", заяви Меркел в кратко изявление за медиите. "Това са трудни решения, може би най-трудните, предвид конфликта в приоритетите на свободата и сигурността. Но вчера беше взето решение в полза на сигурността и това беше правилно", подчерта тя.

Приятелският мач между Германия и Холандия в Хановер беше отменен 90 минути преди началото, след като германските власти получиха информация за възможно нападение срещу стадиона. Меркел и членове на нейния кабинет трябваше да присъстват, за да покажат, че Германия няма да отстъпи пред тероризма. Четири дни по-рано атаките на ислямистите в Париж отнеха живота на 129 души.

Същевременно германският вътрешен министър Томас де Мезиер стана обект на подигравки на анонимни потребители и медии в Туитър заради отказа си да обясни причините за анулирането на футболния мач между Германия и Холандия, "за да не притеснява населението", съобщи Франс прес.

Министърът потвърди анулирането на "мача на свободата" между Германия и Холандия снощи, който трябваше да се играе в памет на жертвите на атентатите в Париж. Той обаче отказа да обясни причините, казвайки, че "част от отговорите биха предизвикали безпокойство сред населението".

Хаштагът #DoltLikeDeMaiziere - "направете като Томас де Мезиер" - доминираше тенденциите в германския Туитър тази сутрин. Посланията бяха "Скъпи, детето от мен ли е? Част от отговора ще предизвика безпокойството ти" или "Е мили, как бях? Част от отговора ще предизвика безпокойството ти".

На снимка е представен въображаем диалог между Де Мезиер и канцлерката Ангела Меркел. "Какво мислиш за мен като вътрешен министър? Част от отговора ще предизвика безпокойството ти."

Медиите също подеха играта. Списание "Щерн" писа: "Може ли да се подиграваме с Де Мезиер? Част от отговора ще предизвика безпокойство сред населението".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?