Меркел отново обвини Русия, че нарушава международно право

Германският канцлер Ангела Меркел обвини Русия, че нарушава международно право с интервенциите си в Украйна и подчерта, че решаването на украинската криза ще изисква търпение, предадоха осведомителните агенции.

"Нищо не оправдава пряко или непряко участие на Русия в сраженията в Донецка и Луганска области", каза Меркел в реч пред германския парламент. "Действията на Русия поставиха под въпрос мирния ред в Европа и представляват нарушение на международното право", добави канцлерката.

"Потенциалните проблеми, които биха могли да възникнат между Москва и Киев заради сближаването на Украйна с Европа, не могат да бъдат основание за настоящата политика на Русия по отношение на тази страна", посочи Меркел. Тя подчерта, че нищо не може да оправдае анексирането на Крим от страна на Русия.

Меркел предупреди, че решаването на украинската криза ще изисква търпение и упорство и подчерта, че икономическите санкции срещу Русия изглеждат неизбежни.

От началото на кризата в Украйна Меркел разговаря често по телефона с руския президент Владимир Путин. Неотдавна тя обсъди темата на двустранна среща с Путин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бризбейн. След тази среща тя обвини Русия, че подкопава мира в цяла Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа