Меркел отново се разтрепери на официално събитие в Берлин

Меркел отново се разтрепери на официално събитие в Берлин

Ангела Меркел беше забелязана да трепери в четвъртък по време на церемония в Берлин. Такова нещо ѝ се случва за втори път в рамките на две седмици. Говорителят на Меркел обаче заяви, че тя е добре.

На 18 юни германската канцлерка видимо трепереше на среща с украинския президент Володимир Зеленски, който беше на посещение в Берлин. След като обаче пи вода, тя се почувства по-добре.

В четвъртък 64-годишната Меркел участваше в церемония на закрито по освобождаването на министъра на правосъдието Катарина Барли, която напуска, за да бъде депутат в Европейския парламент, и по встъпването в длъжност на нейния наследник на поста.

На видеокадрите се вижда как Ангела Меркел започва да трепери до президента Франк-Валтер Щайнмайер и стика ръце, за да предотврати треперенето, което е продължлило около две минути и спряло, когато тя е започнала да се движи.

На канцлерката беше предложена чаша вода, но тя я отказа, а при пристигането си в парламента половин час по-късно изглеждаше добре, отбелязва Асошиейтед прес.

Запитан дали Меркел ще участва в предстоящата среща на върха на Г-20 в Япония, говорителят ѝ каза, че всичко ще се състои, както е планирано.

Преди две седмици Меркел изпадна в подобно положение на приема на открито в чест на украинския президент. Тогава тя се съвзе бързо след като изпи няколко чаши вода, което доведе до предположения, че инцидентът е свързан с горещината.

Германия, както и голяма част от Европа, е обхваната от продължителна гореща вълна, въпреки че през изминалата нощ температурата в Берлин спадна, отбелязват агенциите.

Единственият друг случай, когато Меркел е забелязана да трепери по същия начин, е по време на държавната ѝ визита в Мексико преди две години, отново в горещо и влажно време. В сегашния случай обаче церемонията бе на закрито.

За Меркел е известно, че е обича ходенето на открито и че не страда от каквито и да е болести.

Тя стана канцлер на Германия през 2005 година, след което спечели още три изборни победи. В момента кара последния си мандат, който по график изтича през 2021 година. По този начин Ангела Меркел постига рекорда на Хелмут Кол, който бе канцлер в продължение на 16 години между 1982 и 1998.

Засега обаче не е ясно дали Меркел ще може да изкара докрай последния си мандат заради проблеми с коалиционния партньор. Тя е начело коалиционно правителство с участието на оглавявания от нея съюз ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия (СДП), която след провала си на евроизборите обмисля дали да не напусне властта. Ако това се случи, най-вероятно ще има предсрочни избори.

Анегрет Крамп-Каренбауер, която през декември наследи Меркел като лидер на Християндемократическия съюз, би трябвало да я наследи и като федерален канцлер. И това обаче е под въпрос заради лошото представяне на партията на европейските избори тази година и серия от гафове на Крамп-Каренбауер.

Споделяне

Още от Европа