Меркел отрича да е работила активно в полза на режима в ГДР

Германският канцлер Ангела Меркел опроверга твърденията в нова неоторизирана биографична книга, че е работила по-активно за комунистическия режим в Източна Германия, отколкото се твърдеше досега, съобщава Ройтерс.

Книгата "Първият живот на Ангела М." се появи на пазар във вторник, но информации за нея излязоха в медиите преди няколко дни. В книгата се твърди, че настоящият канцлер тогава е отговаряла за агитацията и пропагандата в Свободната германска младеж. Това е комунистическото младежко движение, в което всички източногерманчета са се записвали преди да навършат 18 години.

 

Меркел казва, че не си спомня да е агитирала когото и да е. Тя подчертава, че никога не е пазила нищо в тайна от миналото си в Източна Германия по време на комунизма, но добави, че хората не знаят много неща за младостта ѝ, защото тя не ги е разказвала, тъй като никой не я е питал за тях.

Досега Меркел твърдеше, че развивала културна дейност в Свободната германска младеж, наброяваща 2 милиона членове. Тя е била на 35 години при падането на Берлинската
стена.

 

След 1989 Меркел навлиза със забележителна скорост в политиката, пише "Дойче веле" по случай новата книга за живота на настоящия германски канцлер. Дълго време се твърди, че тя е била новак в тази област, но в "Първият живот на Ангела М." се казва, че тя била политически активна и по време на ГДР. Автори на книгата са са журналистите Ралф Георг Ройт и Гюнтер Лахман.

 

Двамата се опитват да покажат как първата част от живота на Меркел - т.е. по времето на ГДР - е повлияла на по-късната ѝ кариера. Години наред Ройт и Лахман са проучвали неизвестни досега документи и са разговаряли със съвременници на Меркел, които досега са предпочитали да запазят мълчание, пише "Дойче веле".

 

Ройт и Лахман са установили, че навремето Меркел е била далеч по-тясно свързана със системата, отколкото е било известно досега. Двамата журналисти пишат, че докато е работила в Академията на науките на ГДР, тя е била функционер в института по физика. От 1981 година е била секретарка за агитация и пропаганда в Съюза на свободната германска младеж FDJ (източногерманският Комсомол). И до днес Меркел отрича това.

 

В "Първият живот на Ангела М." Меркел е описана като комунист-реформатор. Навремето тя се застъпвала за т.нар. демократичен социализъм в независима ГДР, но не и за Обединението на Германия.

 

Ройт и Лахман пишат още, че тя е била активен член на партията "Демократична промяна", като по този начин се опитват да докажат, че през 1989 г. Меркел в никакъв случай не е била новак в политиката, както се твърдеше досега.

 

Според тях политическата кариера на Меркел се дължи на политическите обстоятелства, както и на нейните ментори - бившият шеф на реформаторската партия "Демократична промяна" Волфганг Шнур и последният премиер на ГДР Лотар де Мезиер. И двамата покровители на Меркел са извънщатни сътрудници на ЩАЗИ

Споделяне

Още по темата

Още от Свят