Меркел отстъпи пред ХСС за горна граница на бежанците

След като реши конфликта с Бавария, ХДС започва преговори за коалиция "Ямайка"

Меркел отстъпи пред ХСС за горна граница на бежанците

Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел прие искането на сестринската си партия - баварския Християнсоциален съюз (ХСС) за ограничен достъп на бежанци в Германия, което отпуши предстоящите преговори за съставяне на управляваща коалиция между ХДС/ХСС със Свободната демократическа партия и Зелените. Меркел съобщи в понеделник, че официалните преговори започват на 18 октомври.

Компромисът между ХДС и ХСС предвижда в Германия да не се допускат повече от 200 000 бежанци годишно, освен при извънредни ситуации. Това е частична победа на лидера на ХСС и министър-председател на Бавария Хорст Зеехофер, който отдавна настоява за "таван", ограничаващ количеството мигранти в страната.

Споразумението е постигнато в неделя вечерта след дълги преговори. Целта е да се понижи броят на нелегалните бежанци, които стремят да попаднат в Германия и по-ефективна борба с незаконния трафик на хора в ЕС. В същото време ще бъдат разширени законодателните рамки за легална миграция, за да се подобрят възможностите за предоставяне на помощ на нуждаещите се от убежище.

Предвижда се при извънредни ситуации като хуманитарни кризи, правителството и Бундестагът да приемат специални решения относно притока на бежанци в страната и ЕС, предаде ДПА.

Освен това двете партии се споразумяха пристигащите в Германия претенденти за убежище да пребивават в специални центрове, докато не бъде взето решение за техния статут. В случай на отказ от предоставяне на убежище, бежанците ще бъдат връщани в родината им. Списъкът на безопасните за живеене страни ще бъде разширен с Алжир, Мароко и Тунис.

Последните ооциологически проучвания показват, че две трети от германците (67 процента) одобряват въвеждането на горна граница за бежанците, както предлага ХСС (до 200 000 годишно). Едва 26% от запитаните отхвърлят такава възможност.

Лидерът на Зелените Катрин Гьоринг-Екард заяви, че споразумението между консервативните партии ХДС и ХСС е "в духа на компромисна формула, като и двете страни знаят, че то ще трае само до първите разговори със свободните демократи и Зелените".

Договореността между ХДС и ХСС е следствие от това, че на изборите в края на септември двете партии спечелиха общо 33% - най-слабият им изборен резултат от 1949 г. насам. Блокът изгуби 1 милион гласподаватели, които предпочетоха крайнодясната популистка партия "Алтернатива за Германия" (АзГ). Успехът на АзГ до голяма степен се дължи на политиката на отворени врати на Меркел, в резултат на която през 2015-16 г. Германия прие над 1 млн. бежанци. АзГ спечели около 13% на изборите и има 92-ма депутати в Бундестага, където е трета политическа сила.

Социалдемократите, които бяха младши коалиционен партньор на Меркел от 2013 г. досега, се сринаха до 21% и решиха да останат в опозиция.

Така Меркел се изправи пред перспективата да сглоби коалиция "Ямайка" (според цветовете на ямайския флаг-бел.ред.) между нейния дясноцентристки блок, либералните свободни демократи и Зелените – три формации, чиито възгледи се разминават по ключови въпроси, като се започне от околната среда, мине се през производството на автомобили и се стигне до бъдещето на Европа.

Конфликтът между сестринските партии ХДС -ХСС за имиграцията трае близо две години. За ХСС беше изключително важно да наложи условието си за ограничаване на бежанците, тъй като Бавария пое основната мигрантска вълна през 2015 г. Освен това, ако за Германия изборите приключиха, ХСС влиза в нова предизборна кампания за провинциалните избори догодина, като желанието ѝ е да запази доминацията си в местния парламент.

Християндемократическият съюз и Християнсоциалният съюз се очаква да поканят първо Свободната демократическа партия (либералите), а после и Зелените за разговорите на 18 октомври. На 20 октомври ще има проучвателни дискусии с всички партньори заедно, уточни канцлерът.

Споделяне

Още от Европа