Четвърт век след 9 ноември 1989 г.

Меркел: Падналата Берлинска стена е пример, че нищо не устоява на мечтите

Осем хиляди балона ще излетят в небето, символизирайки изчезването на разделението между Изтока и Запада

Падането на Берлинската стена преди 25 години показа на света, че мечтите могат да се сбъднат и нищо не може да застане пред тях.Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в неделя, след като заедно с президента Йоаким Гаук и други политици вмъкнаха рози в цепнатината на отломка от Берлинската стена в мемориалния комплекс на улица "Бернауер".

"Годишнината от падането на Берлинската стена е сигнал на надежда за хората, оказали се в горещи точки. Ние можем да променим положението към по-добро - това е посланието от
падането на стената. То е насочено преди всичко към жителите на Украйна, Сирия и Ирак, а също така към много други региони на нашия свят, където основните права и свободи се намират под заплаха или се потъпкват", каза още Меркел.

В неделя вечерта, в столицата на Германия ще е кулминацията на тридневното честване на 25-годишнината от рухването на 9 ноември 1989 г. на символа на Студената война и разделението на Европа.

Меркел изрази убеждение, че и други стени може да бъдат разрушени - "стени на диктатури, насилие, идеология, вражда". Падането на Берлинската стена показа, че "мечтите са
осъществими", заяви тя, цитирана от ТАСС.

Предишната вечер по време на ежегодната международна конференция "Падането на стените" Меркел определи като чудо това, че преди 25 години Берлинската стена е паднала без нито един изстрел. В този смисъл така бе увенчана с успех мирната революция на източногерманците.

"Невъзможно е за дълго да бъде потискан човешкият стремеж към свобода", каза тя и добави, че е "необходимо мъжество, за да придобиеш свободата, но е необходимо и мъжество, да се ползваш от свободата".

Осем хиляди светещи балона, разположени по протежението на падналата преди четвърт век Берлинска стена, ще отбележат в неделя кулминацията на започналите в петък тържества по повод рухването на стената

Повече от милион души се стекоха в края на седмицата в Берлин, за да се включат във фестивала под открито небе край Бранденбургската врата, в който ще участват рок звезди и икони на свободата. В празненствата ще участват германският канцлер Ангела Меркел, която е израснала в Източна Германия, немският държавен глава Йоахим Гаук, последният съветски президент Михаил Горбачов, символите на битката за свобода Лех Валенса и Миклош Немеш и др.

Построената от Германската демократична република през 1961 г. Берлинска стена, за да спре хората от Източна Германия да бягат в Западна, официално никога не е съществувала. В документите на ГДР съоръжението е наречено "Антифашистка отбранителна стена", а през годините на разделението на Германия смъртта си в нейното подножие са намерили над 700 души. При опит да избягат от репресивния режим над 600 души са загинали по цялата вътрешногерманска граница  и най-малко 132-ма на самата Берлинска стена.

Между 1961 и 1989 година общо над 100 хиляди граждани на ГДР са опитали бягство на Запад. 5075 са успешните бягства. Има и 70 опита за бягство през тайни тунели, изкопани под стената, от които 4/5 се провалят.

В основен символ на празника се превърна инсталацията "Светеща граница“, която се простира на 15 км по протежение на някогашната стена. Тя представлява светещи балони, поставени върху стойки на височина 3.60 метра, колкото е била височината на стената. Общият им брой е 8000. На всеки 150 метра от инсталацията са поставени стендове за архивни фотографии и текстове, разказващи истински истории, случили се на същото място. Довечера балоните ще полетят над Берлин като символ за изчезването на Стената.

При излитането на първите балони на сцената при Бранденбургската врата симфоничен оркестър и хор ще засвирят и запеят Одата на радостта от Бетховен, след което на сцената ще се качат известни изпълнители и артисти, а очевидци ще разкажат спомени за събитията отпреди четвърт век.

Тогавашният външен министър на Федерална Република Германия Ханс-Дитрих Геншер си спомня, че с канцлера Хелмут Кол са били на официално посещение във Варшава, когато получили "невероятната новина" (за отварянето на граничните пунктове по Берлинската стена от министър-председателя на ГДР Гюнтер Шабовски). "Беше ясно, че трябва да прекъснем посещението и да заминем за Берлин", казва Геншер.

35-годишната по това време Ангела Меркел е физик в Източногерманската академия на науките и си спомня, че "както всеки четвъртък бях на сауна с една приятелка и имах предчувствие, че нещо ще се случи". "Когато излязохме, хората вече се стичаха към граничния пункт, близо до който живеех. И аз минах границата за кратко и беше невероятно4, разказва Меркел.

Франц Бекенбауер, в онзи момент треньор на западногерманския национален отбор по футбол, си спомня, че е предстоял решаващ мач в Кьолн срещу Уелс, който трябвал да спечелят, за да се класират за световното в Италия. "По това време в ГДР вреше и кипеше и в решаващата седмица за подготовката ни падна Стената. По цял ден седяхме пред телевизорите и никой не се интересуваше от мача", разказва Бекенбауер.

След Обединението германците плащат добавка от над 5% по данъка върху доходите, т. нар. "данък солидарност" за възстановяването на източните провинции, което е около 15 млрд. евро годишно извън държавните инвестиции.

Според проучване, направено наскоро, само 13 на сто от жителите на някогашния Източен Берлин смятат, че падането на Стената и Обединението на Германия са им донесли повече негативи, отколкото ползи. Обединението на Германия са им донесли повече негативи, отколкото ползи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят