50 години от историческото примирие между Шарл де Гол и Конрад Аденауер

Меркел подчерта "неизбежната връзка" между Франция и Германия

Преди точно 50 години по време на официалното посещение на германския канцлер във Франция е поставено началото на германско-френското помирение. Половин година по-късно е подписан и Елисейският договор.

Германският канцлер Ангела Меркел приветства във френския град Реймс "неизбежната връзка" между Франция и Германия, подчертавайки, че "всеки може да се присъедини към нея". Европа, изправена пред кризата, преминава "днес през голямо изпитание", посочи Меркел в неделя в реч по случай 50-ата годишнина от "месата на мира", отслужена в Реймската катедрала пред генерал Шарл де Гол и канцлера Конрад Аденауер на 8 юли 1962 година по случай френско-германското помирение.

"Трябва да довършим днес на политическо ниво икономическия и валутния съюз, това са херкулесовски усилия, но Европа е в състояние да ги положи", увери Меркел, цитирана от Франс прес и БТА.

"Нашият шанс е да бъдем единни", допълни тя. "Европа е доста повече от валута и френско-германската връзка е неизбежна в това отношение, тя е белязала много силно европейското обединение, именно тя го тласка напред", но "това не е изключителна връзка, към нея всеки може да се присъедини", посочи Меркел.

"Es lebe die Deutsche Franzosiche Freundschaft" заключи тя, повтаряйки след това на френски" Да живее френско-германската дружба, чието начало постави генерал Де Гол при държавно посещение в Германия през 1962 година".

Застанал до Меркел на площадката пред Реймската катедрала, френският президент Франсоа Оланд изрази пожеланието френско-германската дружба да стане "още по-тясна".

"Не обръщаме страница, а отваряме врата", заяви Оланд, цитирайки думите на своя предшественик Шарл де Гол през 1963 година при подписването на Елисейския договор с германския канцлер Конрад Аденауер, бележещ помирението между двете страни,воювали помежду си в три войни.

"Кой би могъл да помисли навремето, че техните наследници, канцлери и президенти, ще бъдат в състояние заедно да стигнат толкова далеч, да напредват толкова бързо?", продължи френският президент, изброявайки важните етапи от европейското изграждане чак до създаването на еврото.

"При всеки етап в основата е била френско-германската дружба", подчерта той.

"Никаква мрачна сила, още по-малко глупостта, която често я подпомага, няма да успее да засегне дълбокото френско-германското приятелство", заяви френският президент по повод на оскверняването на гробове на германски войници в Северна Франция.

"Нашето приятелство вдъхновява Европа. Не искаме да раздаваме съвети. Възнамеряваме просто да даваме пример", допълни Оланд, след като участва, заедно с Меркел, в тържествена проверка на френско-германската военна бригада.
Двамата ръководители се обръщаха един към друг със "драги Франсоа" и "драга Ангела". Те се целунаха по двете бузи, след което се смесиха с тълпата. Тези картини контрастират със сътресенията на европейската среща на върха в Брюксел на 28 и 29 юни, отбелязва АФП.

Преди това Оланд посрещна Меркел под дъжда на стотина метра от катедралата, към която се придвижиха пеш под аплодисментите на неколкостотин присъстващи.
Двамата лидери присъстваха на мемориална служба в Реймската катедрала, за да припомнят срещата на 8 юли 1962 г. в града между Шарл де Гол и Конрад Аденауер, които подписват френско-германски договор за приятелство.

Годишнината бе помрачена от оскверняването на 51 кръста на гробовете на германски войници във военното гробище в Сент-Етиен-а- Арн в Ардените, Северна Франция, на по-малко от 40 км от Реймс.

Деянието предизвика възмущението на цялата политическа класа - и на левицата, и на десницата.

Близо 17 години след края на Втората световна война и след три последователни конфликта, противопоставящи двете страни, френско-германското помирение е увековечено с официална визита на Конрад Аденауер във Франция от 5 до 8 юли 1962 г. На 8 юли канцлерът и генерал Де Гол заедно присъстват на литургия в
катедралата в Реймс. Два месеца след това Шарл де Гол заминава на официална визита във Федерална република Германия.

От 8 юли започва поредица чествания по случай 50-ата годишнина от подписването на Елисейския договор на 22 януари 1963 година от генерал Де Гол и канцлера Конрад Аденауер.


Оланд заяви, че ще бъде в Берлин на 22 януари 2013 година за 50-ата годишнина от договора, и че иска да превърне 2013 година в година на френско-германски чествания, приобщавайки местни власти, предприятия, културни дейци и граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят