Меркел подкрепи приоритетите на председателството и идеята за среща ЕС-Турция у нас

Борисов помолил германския канцлер за "добронамерена помощ" за съдебната реформа

Меркел подкрепи приоритетите на председателството и идеята за среща ЕС-Турция у нас

Страната ни получи подкрепа от германския канцлер Ангела Меркел за приоритетите ни по време на българското председателство на Съвета на ЕС, както и за “скорошно", но поетапно влизане в Шенген. По време на кратка работна визита в София, в събота, Меркел обяви също, че приветства инициативата на Борисов за обща среща ЕС - Турция, защото "имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед." Канцлерът изрази подкрепа и за проекта за газов хъб.

От своя страна министър-председтелят Бойко Борисов помоли за “добронамерена помощ" от страна на Германия за съдебната реформа в България. От думите му стана ясно, че е поискал германски експерти, с които “да се обучаваме, подкрепяме, наблюдаваме - в прокуратура, в съд, в следствие, в полиция, там където имаме нужда, без много шум". Борисов иска помощ и за законодателството, както и оценка на работат антикорупционния закон. Имаме истински намерения да изкореняваме (корупцията) до край, заяви премиерът.

За председателството, Западните Балкани и Турция

“Германия ще продължи да работи на страната на България и да подкрепя проектите, с които се е заела България", заяви германският канцлер по време на съвместната си пресконференция с премиера в резиденция "Бояна".

"От географското си положение България може да направи много по отношение на своите добросъседски отношения. Говорихме за плана на България да проведе неформална среща на върха на тема "Западни Балкани" – за да може те да имат европейска перспектива и да решат голяма част от своите проблеми.

Друг акцент е съседството с Турция – говорихме за миграцията. Благодаря на България за начина, по който пази нашата външна граница – тази задача е изключително тежка, особено на българо-турската граница. Германия, ФРОНТЕКС подкрепя България, с думи и дела. Основната работа обаче трябва да бъде свършена тук", каза още Меркел.

"За да покажем на тези народи (от Западните Балкани – б.ред.), че Европа идва, че това не е процес "някъде някога, който ще стане", през това време строим инфраструктурата, която ще ги приближи до страните на ЕС и на практика ще повиши тяхната конкурентоспособност, посочи пък Борисов.

Парите, които ще са необходими, в рамките на 10 – 15 години, докато се проектира, докато се възлагат поръчки, докато се строи, никак няма да са накуп и много; повече ще са а, ако изоставим тези народи, посочи премиерът.

Меркел приветства и инициативата на министър-председателя у нас да се проведе среща с председателите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент с турския президент Реджеп Ердоган, на която открито да се говори по всички нерешени въпроси.

"Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед, за да може да решаваме проблемите, които възникват", посочи германският канцлер.

От думите на Борисов пък се разбра, че срещата вероятно ще се състои във Варна и ще бъде с участието на председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Европейския съвет Доналд Туск, на Европарламента Антонио Таяни и на турския президент Реджеп Ердоган. На този форум трябва да се говори по всички въпроси, интересуващи Анкара и Брюксел. В тази връзка Меркел изтъкна, че България се намира на ключово място в ЕС. Географското ни положение трябва да бъде използвано по време на председателството на Съвета на ЕС.

За Шенген

"Говорихме и по въпроса за снабдяването с газ. Приветствам идеята на България да изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в ЕС. България има стратегическо положение по отношение на този проект и затова ние го подкрепяме", каза още Меркел.

"Благодаря за подкрепата – особено за газовия хъб "Балкан", за подкрепата за опазването на границата, за онези 160 млн. евро, които в Братислава ЕС отпусна за границата, за полицаите и ФРОНТЕКС, които съвместно с нас охраняват шенгенската външна граница за на ЕС", посочи Борисов.

"Обсъждаме отдавна въпроса за присъединяването на България, виждаме какви усилия полага България, на практика България към днешна дата вече пази външна граница на съюза", отговори Меркел на въпрос за очакваното присъединяване на България към Шенгенското пространство.

"Не мога да кажа конкретна дата, но според мен постепенно ще започне да се въвежда, първо по летищата", посочи тя.

Борисов пък обясни, че много разчита на посещението на холандския премиер Марк Рюте у нас на 6 февруари. "А пък и понеже Холандия най-гласно изрази несъгласието си България и Румъния да са в Шенген, да има възможност неговите експерти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където искат", заяви министър-председателят.

"Що се касае за еврозоната, и бившият министър на финансите Шойбле, и канцлерът Меркел прекрасно знаят, че България е сред най-дисциплинираните държави в ЕС, с най-нисък външен дълг, нулев бюджетен дефицит, бюджетен излишък, огромен фискален резерв, златен резерв в Централната банка, ръст на икономиката 4%, 6% безработица, нулева инфлация, повишаване 10-12% на доходите – по Евростат… България не е никакъв риск за еврозоната и нашият път към "чакалнята" (ERM II – б.ред.) е отворен, ние домашното сме си го написали, въпрос на решение на ЕЦБ", коментира премиерът Борисов друг от големите въпроси на европейската интеграция.

"Имаме воля и истински намерения да изкореняваме докрай, не случайно в областта на борбата с контрабандата България е сочена за пример в много държави", добави той.

На въпрос дали преструктрутирането на ЕС е започнало (вчера Меркел беше на посещение при френския президент Еманюел Макрон в Париж), германският канцлер отговори, че то е започнало отдавна.

"Срещнахме се в Братислава, празнувахме 50 години от подписването на Римските договори. Тогава не само празнувахме, но си казахме,че трябва и дневен ред за тези, които носят политическата отговорност – този дневен ред беше подкрепен от това, което каза Еманюел Макрон за Франция – искаме да постигнем измерими успехи. Процесите текат, но през последните 10 години много се промени светът и ние трябва да действаме по-бързо", каза още тя.

Благодарностите

Борисов изказа българската благодарност на Ангела Меркел за подкрепата, която Берлин ни е оказал за газовия хъб "Балкан”, опазването на границата и всички форми на сътрудничество в този смисъл. Той подчерта, че европейското финансиране на инфраструктурни проекти, е невероятен "жест към Балканите”, който помага да "останат младите хора”, както и да дойдат туристи и инвеститори в региона.

"Имаме вече сериозно ангажиране на Европейския съюз в лицето на немския канцлер”, каза той. "Най-вече съм щастлив, че ЕС води мирна, добросъседска политика и ще направим всичко възможно, за да нормализираме отношенията с големите съседи, защото Европа има нужда от мир и спокойствие”, каза премиерът Борисов. "Благодаря ти, че в почивните дни намери време, да чуеш и от нас, какво мислим за Западните Балкани”, обърна се премиерът към канцлера.

"С нетърпение всички очакваме по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа. За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство“, каза българският премиер.

Борисов заяви, че се строи инфраструктура, която ще приближи Западните Балкани още повече към ЕС.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигна в София на работно посещение в събота на обед.

На летището тя беше посрещната от премиера Бойко Борисов, който излъчи церемонията с почести през профила си във "Фейсбук".

В сряда Меркел прие в Берлин новия австрийски канцлер Себастиан Курц. В края на юни Австрия ще поеме от България председателството на Съвета на ЕС.

При пристигането ѝ Борисов връчи на Меркел букет чаени рози и попита как е минала срещата ѝ с президента на Франция Еманюел Макрон, с когото тя се срещна в петък. Веднага след това той се похвали с шевицата - лого на българското председателство, с което е украсен входът на правителствения терминал.

Меркел поздрави на български език с "Добър ден”, а Борисов пък обясни, че в нейна чест е спрял вятърът в столицата.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа