Меркел подкрепи ученическите протести за климата

Тя обаче предупреди, че закриването на въглищните централи няма да стане бързо

Меркел подкрепи ученическите протести за климата

Германският канцлер Ангела Меркел изрази подкрепа за младите хора, които не отидоха на училище, за да протестират срещу политическото бездействие по климатичните промени, предаде ДПА, цитирана от БТА.


"Силно подкрепям учениците, които излязоха на улицата, за да искат действия за климата и да се борят за това", каза Меркел в седмичното си видео обръщение, разпространено в събота.

Ученици по целия свят участват в прояви "Петък в името на бъдещето" (Fridays for Future). Движението призовава учениците да излязат от училище и да демонстрират в подкрепа на действия срещу промените в климата.

Ученическите акции са повод и за недоволство, тъй като се провеждат в учебно време.

 

В северногерманския пристанищен град Хамбург 3000 ученици участваха в акцията на 1 март. 16-годишната шведска активистка Грета Тунберг, която е начело на инициативата, също присъстваше.

 

Меркел обаче не одобри всички искания на протестиращите.

"Зная, че учениците искат някои неща да станат по-бързо, например отказ от въглищата", каза тя. "Трябва да балансираме между работните места и икономическата сила, от една страна, и целите за защита на климата, от друга", каза Меркел.

През януари правителствена комисия реши ФРГ да спре изгарянето на въглища за получаване на енергия до края на 2038 г.

"Това може да изглежда твърде дълъг период от ученическа гледна точка", каза Меркел за крайния срок, който е след две десетилетия. "Но за нас това ще е голямо предизвикателство и във връзка с това също призовавам за разбиране", посочи тя.

Междувременно германският министър на правосъдието Катарина Барлей също приветства активната позиция на германските ученици. Тя призова за "дълбоко уважение" към участниците в протестните акции и настоя за по-активно участие на младите хора в политическите процеси.

Освен това министъртака заяви, че в Германия може да бъде понижена възрастовата граница за участие в избори. "Ние би трябвало да понижим минималната възраст на избирателите до 16 години", каза Барлей.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа