Меркел подкрепя испанеца Луис де Гиндос за председател на Еврогрупата

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Германия ще подкрепи кандидатурата, защитавана от Мадрид, на испанския министър на икономиката Луис де Гиндос за бъдещ председател на Еврогрупата, съобщи Франс прес.

"Ще подкрепим кандидатурата на Луис де Гиндос", каза канцлерката на съвместна пресконференция с испанския премиер Мариано Рахой в град Сантяго де Компостела.

За събота в Брюксел е насрочена извънредна среща на европейските лидери, които трябва да съгласуват номинациите за високите постове в ЕС.

Още в края на юни в. "Файненшъл таймс" написа, че за поста председател на Еврогрупата най-големи шансове има испанският министър на икономиката Луис де Гиндос Хурадо. Преди две години той загуби място в изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Мадрид настояваше, че на Испания се полага подобно място по силата на неписано споразумение между най-големите икономики в еврозоната да имат постоянно представителство в този борд.

След това Испания бе единствената страна, която не подкрепи кандидатурата на Йерун Дейселблум за лидер на Еврогрупата.

Назначаването на испанец начело на Еврогрупата ще изпрати и важно послание предвид това, че Испания успешно премина през европейска спасителна програма, отбеляза тогава изданието.

Споделяне

Още от Европа