Меркел поиска от Путин да освободи Навални

Лондон санкционира още 7 руснаци, замесени в отравянето на руския опозиционен политик

Сн. ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел поиска в петък руския президент Владимир Путин да освободи от затвора своя политически опонент Алексей Навални на годишнината от отравянето на опозиционния лидер.

"Настоях руският президент да освободи Навални", каза тя в Кремъл, съобщи АФП.

Путин отрече Навални да е зад решетките заради политическата си дейност.

Руският президент призова от своя страна световната общност да предотврати "разпадането" на Афганистан и предупреди за "терористи", влизащи в съседни страни, включително под прикритието на бежанци.

На пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в Москва той също се обяви против налагането на "външни ценности" на разкъсаната от конфликта страна.

В неделя Ангела Меркел ще посети Киев за разговори с президента Володимир Зеленски.

Лондон санкционира още 7 руснаци, замесени в отравянето на Навални

Великобритания въведе санкции срещу седем човека, които по данни на британските власти са служители на руското разузнаване и са заподозрени, че са замесени в отравянето на Алексей Навални.

Навални беше транспортиран за лечение в Германия, след като бе отровен в Сибир на 20 август миналата година с вещество, за което западните експерти заключиха, че е боен нервнопаралитичен агент. Москва отхвърли изводите им и обвини Запада в клеветническа кампания срещу Русия.

След като в началото на тази година се върна в Москва, Навални бе вкаран в затвора за нарушаване на разпоредбите, свързани с условното му освобождаване при престоя му в Германия. Навални определи обвиненията срещу него като политически.

В актуализирания списък на британските санкции, публикуван на сайта на правителството на първата годишнина от отравянето на Навални, са включени още седем имена и основанията за замразяването на активи, предаде Ройтерс.

В документа се изброени Алексей Седов (началник на Службата по защита на конституционния строй и борба с тероризма към Федералната служба за сигурност (ФСБ)), Кирил Василиев (директор на Института по криминалистика към ФСБ), Станислав Макшаков (сътрудник на Института по криминалистика към ФСБ), Владимир Богданов (началник на Центъра за специална техника към ФСБ), както и сътрудниците на ФСБ Алексей Александров, Иван Осипов и Владимир Паняев.

"Александров е бил оперативен работник в звеното по криминалистика в град Томск, където Навални беше отровен", се посочва в списъка. "Доказателства, включително телефонни разпечатки и пътнически документи, дават основания да се предполага, че Алексей Александров е един от оперативните служители, замесени в използването на химическо оръжие при опита за убийство на руския опозиционен лидер Алексей Навални по време на посещението му в Сибир през август 2020 г."

Това е вторият пакет от санкции, наложени от Лондон срещу Русия заради отравянето на Навални. През октомври миналата година британските власти наложиха ограничителни мерки на шестима руснаци, включително на първия заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко и директора на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?