Дойче веле за посещението на Борисов в Берлин:

Меркел получи неочаквана помощ от България

Меркел получи неочаквана помощ от България

Посещението на премиера Борисов в Берлин поднесе изненади на канцлера Меркел - и то приятни. Не ѝ се случва често напоследък да чува подкрепа за курса ѝ в еврокризата, отбелязва Дойче веле в четвъртък.

Българските министър-председатели де факто не се числят към най-изтъкнатите гости на канцлерството в Берлин. Затова и медиите в Германия, особено електронните, не обърнаха почти никакво внимание на госта от България. Затова пък, както отбеляза агенция Ройтерс, рядко се е случвало на пресконференция Ангела Меркел да има толкова доволно изражение, както след разговора си с Борисов, пише по-нататък Дойче веле.

Обяснението на медията е, че докато от детронираните по рейтинг държави от еврозоната постоянно идват нови искания за по-голяма германска солидарност, гостът на Меркел, сам ги подхвана с критики, и то още преди  канцлерът да е отворила и дума по този въпрос.

Апелът на българския премиер към останалите държави да се занимават повече със собствения си бюджетен дефицит и дългове, вместо да просят помощи от Германия, изненада дори Меркел, поради апломба, с който беше поднесен, и най-вече с това, че идва от една от най-бедните европейски държави, коментира Ройтерс.

Според агенцията този апел засегнал един чувствителен нерв на сегашния европейски дебат и същевременно показал, колко изкривено възприемат дебата в Европа. Откакто "Стандарт енд Пуърс" понижи рейтинга на девет държави, като същевременно повиши Германия, търканията в общността се усилиха допълнително. В Западна Европа все повече настояват Германия да помага на останалите, но в кръга на всички 27 европейски държави, настроенията далеч не са същите.

Списание "Шпигел" подчертава контраста между тона на разговорите на Меркел с Борисов и исканията на италианския премиер Марио Монти в началото на седмицата, когато той призова Берлин да окаже съдействие за понижаване на лихвите по италианските облигации. Монти обоснова искането си с твърденията, че Германия има полза от кризата, тъй като инвеститорите купуват нейните облигации при благоприятни лихвени равнища, търсейки сигурни убежища за вложенията си, а и печели от слабото евро като най-големия износител в еврозоната.

"Бих искал да посъветвам колегите си да се занимават по-малко с Германия и повече със собствените си бюджетни дефицити и външни дългове. Ако правеха това, нямаше да има нужда да молят Германия за помощ", цитира "Шпигел" думите на българския премиер.

Изданието отбелязва похвалата, изразена от канцлера за българските успехи при спазването на бюджетна дисциплина и европейските изисквания и поетия от Меркел ангажимент да постави пред Европейската комисия българското искане за по-благоприятни правила за съфинансиране по европейски проекти за държави, които успешно управляват държавните си финанси. Нещо, което по думите на германския лидер би трябвало да се отнася и за бившите източногерманки провинции.

Електронното издание financial-informer.de на водещия икономически вестник "Ханделсблат" също разглежда посещението на Борисов на фона на европейската политика за борба с дълговата криза, подчертавайки готовността на София да се присъедни към разработвания нов европейски международен договор за по-строги
правила за управление на държавните финанси.

"Всички ние трябва да работим толкова много, колкото работят германците", цитира изданието друг съвет на българския премиер.

Критиките на Борисов припомнят раздразнението на мнозина източноевропейци от това, че някои западни държави от десетилетия насам се простират не според чергата си, а сега нахално искат повече солидарност и помощ. В същото време в Латвия, Полша, Естония, Словакия, и разбира се в България - има сурови мерки за икономии. Борисов се дразни най-вече от това, че Гърция има по-малък принос към европейското съфинансиране на проекти, отколкото България. Затова българският премиер отдавна апелира за промяна на правилата, които да не ощетяват държавите със солидни финанси, към които Борисов причислява и България.

Докато в Мадрид и Рим набъбва завистта към Берлин, българският премиер апелира, всички да работят усилено по примера на Германия. Далеч не всички в Европа са толкова приятелски настроени към канцлерката в момента, коментира Дойче веле.

Споделяне

Още по темата

Още от България