Меркел получи подкрепа за преизбирането си като лидер на християндемократите

Ангела Меркел

Висши консерватори подкрепиха кандидатурата на германската канцлерка Ангела Меркел за преизбиране като председател на Християндемократическия съюз (ХДС) на предстоящия партиен конгрес през декември, предаде Ройтерс.

С това Меркел получи доста необходима подкрепа в момент, когато вътрешни борби отслабват нейния авторитет, отбелязва агенцията. Тя казва, че ще изкара целия си канцлерски мандат до 2021 г. и ще се бори за преизбиране като председател на партията.

През декември ХДС ще проведе конгрес в Хамбург, на който ще се гласуване за лидерския пост.

Меркел понесе неочакван удар, след като миналия месец нейните консерватори отхвърлиха отдавнашния ѝ съюзник Фолкер Каудер като лидер на парламентарната група на ХДС/ХСС. Този ход е показателен за нарастващото недоволство от 13-годишното ѝ ръководство.

Победата на Ралф Бринкхаус, определена от опозиционни лидери като политическо земетресение и начало на края на ерата на Меркел, до голяма степен беше възприета като знак, че депутатите искат гласът им да има по-голяма тежест при формирането на политиката на нейното правителство.

Но председателят на Бундестага и бивш финансов министър Волфганг Шойбле заяви пред в. "Билд ам зонтаг", че избирането на Бринкхаус може да донесе известна стабилност в консервативния блок, разтърсен от вътрешни борби заради имиграцията. "Промяната на върха на парламентарната група може да стабилизира канцлера", каза той. "От известно време в съюза цари известно притеснение. Може (избирането на Бринкхаус) да е било възможност да се изпусне напрежението", заяви Шойбле.

Вътрешният министър и лидер на ХСС Хорст Зеехофер, заради когото през лятото правителството едва не рухна заради спор за имиграцията с канцлерката, каза пред в. "Велт ам зонтаг", че подкрепя кандидатурата на Меркел за преизбиране като председател на ХДС.

"Ангела Меркел обяви, че би искала да се кандидатира за председател на партията. Мисля, че това е правилното решение", заяви Зеехофер.

През уикенда Меркел каза, че нейните консерватори трябва да сложат край на вътрешните борби, за да спрат загубата на подкрепа в социологическите проучвания пред регионалните избори в провинциите Бавария и Хесен този месец.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?