Меркел поздрави Борисов за "феноменалния му успех“

Световните агенции отбелязват, че той има шанс за пълен мандат, но реформите са под въпрос

Меркел поздрави Борисов за "феноменалния му успех“

Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел поздрави Бойко Борисов за избирането му за министър-председател на България, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. По думите ѝ, феноменалният успех на Борисов за трети път да бъде начело на правителство е показателно за доверието в него и за това, че е куражлия човек.

В телефонен разговор Меркел е изразила своята убеденост, че двамата ще продължат отличното си сътрудничество и занапред. Тя е отбелязала, че разчита предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС да бъде конструктивно и полезно за Съюза.

Премиерът Борисов е запознал канцлера Меркел с основните приоритети, с които ще започне работата си новото правителство. Той е изтъкнал значението на финансовата дисциплина и на политиката за намаляване на дефицита от 2017 г. с цел достигане на балансиран бюджет през 2020 г. и на ускоряването на икономическия растеж за значително увеличаване на БВП и на доходите на гражданите.

Борисов е подчертал, че правителството ще бъде гарант за етническия мир в страната и всички права на хората ще бъдат уважавани и спазвани еднакво.
Канцлерът Ангела Меркел е поканила премиера Борисов да посети Германия в удобно за него време.

Световните агенции: Борисов има шанс за пълен мандат, но реформите са под въпрос

Новият (стар) премиер Бойко Борисов обеща засилен икономически растеж и увеличаване на доходите в най-бедната страна от ЕС при утвърждаването на неговото правителство в българския парламент. Така Ройтерс отразява в четвъртък смяната на властта у нас.

 

Агенцията отбелязва, че освен от двете политически сили в управляващата коалиция - ГЕРБ и Обединените патриоти, новото, трето поред правителство начело с Борисов, бе подкрепено и от малката популистка партия "Воля", докато социалистите и ДПС - партията на етническите турци - гласуваха против.

Борисов обеща да строи още магистрали и да се бори срещу контрабандата, за да се даде стимул на икономиката. Това трябва да доведе до нарастване на средната работна заплаха с 50 процента за 4 години, като в същото време подоходните и корпоративните данъци се задържат на 10 процента, цитира Ройтерс изявлението на премиера при представянето на новото правителство в Народното събрание.

Той обеща също да създаде специален орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, но анализаторите са твърде сдържани към реформаторските стремежи на правителството, добавя агенцията.

България трудно ще навакса икономическото си изоставане

Очакваният икономически ръст от 3 на сто тази година според анализаторите е недостатъчен за България, ако иска бързо да навакса изоставането от жизнения стандарт в Западна Европа, отбелязва Ройтерс.

Според агенцията новото правителство, въпреки крехкото си мнозинство в парламента, има шансове да се задържи на власт най-малкото до юли 2018 г., тъй като опозицията не желае да подклажда политическа нестабилност през 6-месечното ротационно българско председателство на ЕС, което започва през януари.

Германската агенция ДПА прави политически портрет на премиера Бойко Борисов и посочва, че неговата партия отново е успяла да спечели предсрочните избори на 26 март, въпреки че България остава най-бедната и най-корумпирана - според Трансперънси интернешънъл - страна в ЕС. Затова, отбелязва ДПА, Борисов отново се изправя пред същите предизвикателства, като най-съществените от тях са жизненият стандарт на българите и високата корупция.

Съмнения дали ще има реформи

Според ДПА този път на Борисов се е наложило да търси коалиция с потенциално непредвидимия крайнодесен популистки блок на Обединените патриоти и затова е под въпрос дали сега той ще има повече шансове да извърши закъсняващите реформи, отколкото с предишния си кабинет.

Асошиейтед прес обръща внимание на обещанието на Борисов новото правителство да продължи проевропейския и пронатовски курс на България. Според АП главно предизвикателство за новия му кабинет ще бъде поддържането на стабилността в страната предвид на несигурността, царяща в ЕС заради Брекзит, нестабилността в съседните Турция и Македония, и страховете от нова миграционна вълна.

АП цитира политически анализатори, според които двамата коалиционни партньори вероятно ще успеят да изгладят различията си, което ще позволи на правителството да изкара пълния 4-годишен мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България