Меркел предлага забранена за полети зона в Сирия

Позицията й е близка до турското искане на 10-километрова зона за сигурност

Ангела Меркел Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел се изказа за установяване на забранена за полети зона за защита на гражданското население в Северна Сирия между град Алепо и турската граница. Предложението, макар и да не се покрива напълно, е много близко до отдавнашното настояване на Турция за зона за сигурност по нейната граница, което бе отново формулирано в сряда от турски вицепремиер.

"Сегашната ситуация остава нетърпима и ще бъде от полза, ако в Сирия има район, над който никой да не може да извършва нападения от въздуха", каза Меркел пред Бундестага, цитирана от Ройтерс.

Според нея установяването на забранена за полети зона, което да бъде договорено между сирийските правителствени сили и бунтовниците, ще спаси живота на хиляди хора и ще помогне на политическия процес в Сирия.

По-рано в сряда на пресконференция в Берлин канцлерката каза, че ще бъде добър знак, ако в Сирия бъде установена "зона, забранена за полети, в която няма бомбардировки, в която цивилните не са притискани и убивани". Меркел предлага тази зона да се простира от сирийския град Алепо до турската граница.

Германското външно министерство заяви, че Меркел отправя предложението в контекста на договореностите от Мюнхен, които предвиждат да бъде създаден хуманитарен коридор за доставяне на помощ за гражданското население в Сирия и да бъдат прекратени бойните действия, евентуално в следващите един-два дни, посочва Асошиейтед прес.

"Ако и двете неща могат да бъдат изпълнени, тогава това ще бъде основата хората, които са на турската граница - може би между 40 000 и 70 000, да бъдат защитени от нападения от въздуха и на земята", каза говорителят на министерството Мартин Шефер.

По думите му Германия ще предложи установяването на забранена за полети зона в Сирия в работните групи на преговорите в Женева, които може би ще бъдат подновени следващата седмица.

Турция иска да бъде създадена 10-километрова зона за сигурност

Турция иска да бъде създадена 10-километрова зона за сигурност в Северна Сирия край южната ѝ граница, заяви в сряда турският вицепремиер Ялчън Акдоган, цитиран от Ройтерс.

Това, което искаме, е създаването на зона за сигурност, включваща Азаз, на 10 километра навътре в Сирия и в тази зона не трябва да има сблъсъци, каза Акдоган в интервю за турската телевизия АХабер.

Акдоган аргументира искането с необходимостта да се предотвратят опитите за "промени в демографската структура на областта".

Подкрепяни от руските въздушни удари, проправителствените войски на президента Башар Асад напредват към турската граница в голяма офанзива, започнала преди няколко седмици. Кюрдски милиции, смятани от Турция за врагове, се възползваха от обстановката и превзеха територии, контролирани доскоро от сирийски бунтовници.

Турция обвинява кюрдите, че искат да постигнат "демографска промяна" в северната част на Сирия, като принудително изселят оттам арабското и тюркското население. Най-големият страх на Анкара е създаване не независима кюрдска държава на територии на Сирия, Ирак и Турция, отбелязва Ройтерс.

Азаз е последната останала бунтовническа крепост до границата с Турция след офанзивата на сирийската армия към Алепо. Доскоро тази област беше основен маршрут за доставки за бунтовниците срещу режима на Асад. В последните дни Азаз е подложен на тежки нападения, но Турция заяви, че няма да допусне градът да падне в ръцете на военните отряди за отбрана (YPG) на кюрдската партия Демократичен съюз (PYD).

Турция, която до момента е приютила повече от 2.6 милиона сирийски бежанци, отдавна настоява за създаване на зона за сигурност в северната част на Сирия, за да предотврати стичането на нови мигранти край границите си. Досега обаче идеята не среща подкрепата на Вашингтон и други западни страни.

Акдоган добави, че още 600 000 души могат да се окажат на турската граница, ако Асад успее да си върне контрола над Алепо.

Русия е против идеята на Меркел

Не може да бъде наложена забранена за полети зона над Сирия без одобрението на правителството в Дамаск и Съвета за сигурност на ООН, каза в сряда руският заместник-външен министър Генадий Гатилов, цитиран от Интерфакс.

Гатилов каза, че в петък ще бъде първата среща на работната група, която трябва да създаде механизъм за прилагане на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия. В нея ще вземат участие руското външно министерство и представители на въоръжените сили на Русия и САЩ, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят