Меркел предпочита нови избори след провала на преговорите за правителство

Германия изпадна в най-дълбоката политическа криза от десетилетия

Меркел предпочита нови избори след провала на преговорите за правителство

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че предпочита предсрочни избори вместо да оглави правителство на малцинството, каквато е единствената реална опция след провала на преговорите коалиция, който хвърли страната в неочаквана политическа криза. "Много съм скептична по отношение на правителство на малцинството", каза тя в понеделник вечерта пред телевизия ARD, добавяйки, че "новите избори ще бъдат по-добрият път". Меркел заяви също, не вижда причина да подава оставка заради провала на преговорите, отбелязвайки за себе си, че е човек, който носи отговорност и и е готов да я носи и в бъдеще.

Тя подчерта, че по-рано е заявила готовност да поеме отговорността за канцлерския пост и не възнамерява да се отказва заради решението на Свободната демократическа партия да се оттегли от консултациите за ново правителство.

В същото време Меркел каза, че е готова за преговори със Социалдемократическата партия за формиране на "голяма коалиция". Тя обаче възнамерява да изчака резултатите от срещите на федералния президент с политическите партии и едва тогава би взела решение за целесъобразността на ново сближаване със социалдемократите, предаде Дойче веле.

По-рано в понеделник председателят на СДП Мартин Шулц повторно изключи възможността за участие на партията в правителствена коалиция, съобщавайки единодушното решение на ръководството на СДП, което поиска нови избори.

В историята на ФРГ не е имало такава ситуация

По-рано в понеделник стана ясно, че усилията за формиране на четирипартийна правителствена коалиция в Германия начело с Ангела Меркел се провалиха, което хвърля страната в най-дълбоката политическа криза от десетилетия насам, открива вероятност за нови избори и поставя под съмнение политическото бъдеще на Меркел.

Малко преди полунощ в неделя либералната Свободна демократична партия обяви оттеглянето си от продължилите четири седмици преговори с десния блок на Меркел ХДС/ХСС и партията на Зелените. Председателят на свободните демократи Кристиан Линднер обясни решението си с "отсъствието на доверие" между партньорите. По думите му, страните не успели да достигнат обща идея за модернизацията на страната. "По-добре да не управляваме, отколкото да управляваме лошо", заключи той.

"Това е ден за задълбочен размисъл какво да правим занапред в Германия. Като канцлер ще направя всичко възможно нашата страна да бъде управлявана добре в трудните седмици, които предстоят", каза по-късно Меркел.

"Такава ситуация в историята на Федералната република, т.е. от близо 70 години, досега не е имало", каза германският президент Флан-Валтер Щайнмайер по повод невъзможността да се състави правителство и да се провеждат предсрочни избори, които той категорично не желае.

Провалът на преговорите е истински шок е за страна, която има десетилетия следвоенна история на политически консенсус и правителствена стабилност.

Едни повтори избори рискуват допълнително да разклатят системата, тъй като дяснопопулиската партия "Алтернатива за Германия" може да спечели повече от 13%, които получи на вота през септември.

Политическа криза в най-лошия за Европа момент

Политическата несигурност в Германия едва ли можеше да се случи в по-лош за Европа момент, когато лидерството на най-голямата и икономически мощна държава в съюза е по-нужно от всякога, отбелязва Ройтерс. ЕС е изправен пред критично важни преговори за Брекзит и очаква реакцията на Берлин към предложението на френския президент Еманюел Макрон за реформа в ЕС и еврозоната.

Меркел, която изглеждаше уморена след изтощителните преговори, заяви, че ще продължи да изпълнява канцлерските си задължения и отиде на консултации с президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Меркел и лидерите на останалите партии казаха, че коалиционно споразумение е възможно и дадоха да се разбере, че виновни за неуспеха са свободните демократи.

"Опитахме всичко, за да намерим решение", заяви канцлерът и допълни: "Мисля, че сме на път, на който можем да постигнем споразумение".

Преговорите за правителство "Ямайка" са огромно предизвикателство, тъй като свободните демократи са либерална и бизнес ориентирана партия, а Зелените са с леви убеждения.

Мартин Шулц отказа "голяма коалиция", предпочита избори

При провал на правителство "Ямайка" (както е известна коалицията между ХДС/ХСС, свободните демократи и Зелените заради приликата ѝ с флага на карибската държава), един от вариантите беше Меркел да търси коалиция със Социалдемократическата партия, с която управлява последните два мандата. Лидерът на СДП Мартин Шулц обаче в понеделник повтори позицията си, че след като партията му претърпя сериозна загуба на парламентарните избори през септември, отказва да подкрепи водена от Меркел "голяма коалиция" между дясонцентристкия и левоценстристкия блок.

Шулц заяви, че не бяга от избори: "Ние вярваме, че е важно гражданите на нашата страна...да могат да направят нова оценка на ситуацията".

Президентът призова всички да преосмислят позициите си

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер (социалдемократ и бивш външен министър в правителството на Меркел) призова всички политически партии в страната да преосмислят позициите си и да постигнат компромис, така че да бъде възможно съставяне на ново правителство, без да се стига до предсрочни избори.

Всички партии в Германия имат отговорността да се опитат да съставят правителство в близко бъдеще, подчерта Щайнмайер. Той каза, че в името на стабилността на страната засега не се планира да има предсрочни избори.

Съседните държави ще са обезпокоени, ако германските полици не се придържат към отговорностите си, отбеляза Щайнмайер.

Германският президент съобщи, че ще проведе разговори с партийните лидери, в това число на формациите, участвали в неуспешните преговори за съставяне на ново правителство. Той определи ситуацията в Германия като безпрецедентна.

Меркел няма опции, предсрочните избори са все по-реалистични

Оттук нататък опциите на Меркел са крайно ограничени. След отказа на СДП за участие в "голяма коалиция", остава възможността за управлява с правителство на малцинството, съставено от ХДС/ХСС със Зелените или със свободните демократи. Анализатори окачествиха тази хипотеза като много малко вероятна, а в неделя вечерта самата Меркел я отхвърли.

Така че най-вероятната развръзка са нови избори, едва осем седмици след проведените през септември – безпрецедентна ситуация за политическата история на Германия след войната.

В същото време икономическите последствия от кризата не закъсняха. Еврото падна с 0.4% до 1.1746 долара в понеделник сутринта, докато бизнес лидерите не крият тревогите си за страната при един нов период на политическа неизвестност.

Бизнесът призова партиите да са отговорни и да формират правителство

Някои се надяват, че т.нар. коалиция "Ямайка" все още е постижима.

"Ние призоваваме ХДС/ХСС, Свободната демократична партия и Зелените да изпълнят своята политическа отговорност", заяви Дитер Кемпф, ръководител на бизнес -организацията BDI. "Всички партии трябва да са готови да направят компромиси в името на растежа, просперитета и заетостта", каза той.

Мартин Шулц също е под огромен натиск да прояви гъвкавост и отговорност, но към момента няма изгледи да промени отрицателната си позиция.

Взаимни обвинения за провала на преговорите

В коментарите си след провала на преговорите участващите в тях партии излязоха с взаимни обвинения. Зелените разкритикуваха свободните демократи, обявявайки оттеглянето им като "безотговорно, несериозно и пресметнато".

Свободните демократи обвиниха десните и в частност Меркел. Волкер Вайсинг от СДП каза, че преговорите били "хатични" и че Меркел имала напълно погрешна представа за ситуацията. Той допълни, че след 4 седмици преговори все още имало над 200 точки, по които партньорите не могат да постигнат съгласие.

Представители на Зелените разкритикуваха отказа на либералите да продължат преговорите. Райнхарс Бютикофер написа в Титър: "Той (Линднер) избра да води популистка агитация, вместо държавническа политическа отговорност".

Юлия Кльокнер, зам.-генерален секретар на Християндемократическия съюз на Меркел, окачестви поведението на Линднер като "добре подготвена спонтанност". Порядъчно би било, ако ръководителите и на четирите партии, участващи в преговорите, излязат със заявление пред медиите за прекратяването им, заяви Кльокнер в социалната мрежа.

"Трябва да приемем фактите, а те са, че не успяхме да доведем коалиционните преговори до успешен край. Това означава, че ще информирам германския президент за ситуацията и ще преценим какво следва", каза Меркел.

Джем Йоздемир, съпредседател на Зелените, заяви, че четирите партии са били близо до съгласие дори по най- чувствителните теми като политиките за бежанците и предоставяне на убежище. "Единствената възможна демократична констелация (за правителство -бел.ред.) беше разбита от Свободната демократична партия", каза той по повод усилията за създаването на т.нар. коалиция "Ямайка".

Най-спорните теми при преговорите бяха даването на политическо убежище на бежанците, промените в климата и някои въпроси с фискалната политика на държавата.

По въпроса за бежанците не могат да се разберат най-вече ХСС и Зелените. Баварските консерватори настояваха да се ограничи правото на хората, получили временна закрила в Германия, да прибират тук и семействата си, а "Зелените" не са съгласни.

По отношение на климатичните промени, "Зелените" вече се отказаха от настояването си за допълнително облагане на дизеловото гориво. Все още обаче много се спори за бъдещето на въгледобива и използването на въглищата като източник на енергия в Германия.

Сред финансовите теми ключово място заема отмяната на облагането "Солидарност", което беше въведено след обединението на Германия, за да се подпомогнат източните провинции.

Днес вече няма нужда от него и в годините на претъпкана хазна е разбираемо, че данъкоплатците трябва да бъдат освободени поне от тази тежест. По тази тема преговарящите страни спорят само кога и какви да са стъпките за отмяна на данъка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят