Меркел предупреди, че икономическата 2013-та ще е по-трудна

Според германския канцлер държавата трябва да държи пазарите под контрол

Ангела Меркел

"През следващата година икономическата среда няма да бъде лесна, и дори ще бъде по-трудна”. Това предупреждение към сънародниците си отправя германският канцлер Ангела Меркел в предварително записано новогодишно обръщение, което ще бъде излъчено довечера на прага на Новата година.

"Това обаче не трябва да ни обезсърчава, а точно обратното – да ни стимулира", добавя Меркел и призовава германците към търпение и смелост, цитирана от осведомителните агенции в понеделник.

Ангела Меркел смята, че държавата трябва да следи пазарите, за да предотврати невъздържаните действия, довели до финансовата криза през 2008 г.. Канцлерът предупреждава, че уроците от сриването на пазарите преди пет години още не са напълно научени и са нужни повече международни усилия, за да се държат под контрол пазарите и да не се допусне "безотговорността", която започна, когато се спука балонът с ипотеките в САЩ.

Освен това според Меркел ще е необходимо търпение, за да се осъществят реформите, договорени с цел да се спре последвалата дългова криза в Европа. По думите ѝ кризата в еврозоната съвсем не е свършила, въпреки че предприеманите срещу нея мерки започват да дават резултат.

Ден по-рано и управителят на германската централна банка предупреди, че борбата с кризата в еврозоната ще отнеме още време. Причините за кризата в еврозоната още не са изцяло отстранени и правителствата на изпадналите във финансови затруднения страни от валутния съюз не трябва да намаляват усилията си за консолидирането на своите бюджети, заяви Бундесбанк Йенс Вайдман в интервю за вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг".

"Още дълго време няма да могат да бъдат отстранени всички причини за кризата", казва той. По думите му, ако политиците не пожелаят повече да се борят с кризата и просто чакат централната банка "да вади кестените от огъня", то тогава състоянието на европейската икономика може значително да се влоши.

Според правителството на Германия една от главните причини за сегашната криза е размерът на държавния дълг на няколко държави от еврозоната. Затова според Берлин влизането в сила на 1 януари на Бюджетния пакт на ЕС ще помогне на страните от еврозоната да консолидират бюджетите си в дългосрочна перспектива и така една от главните причини за кризата, ще бъде отстранена.

Разработеният по инициатива на Германия и Франция Бюджетен пакт установява нови строги условия за бюджетна дисциплина. Според тях структурният дефицит на държавния бюджет не бива да превишава 0,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на съответната страна. За държавите с малък държавен дълг този таван може да бъде увеличен до 1 на сто от БВП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа