Меркел предупреди Великобритания да не излиза от ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди Великобритания да не излиза от Европейския съюз, съобщиха осведомителните агенции.

 

Тя призова британския премиер Дейвид Камерън да работи заедно с нея, за да не допуснат преговорите за бюджета на ЕС през периода 2014-2020 г. да изпаднат в задънена улица.

 

Меркел и Камерън се срещнаха на работна вечеря в Лондон в опит да изгладят разногласията си за следващата бюджетна рамка на Европейския съюз на обща стойност около един трилион евро. Британският премиер определи по-рано плановете за увеличаване на бюджета на ЕС като абсурдни.

 

Той заплаши да наложи вето на всяко споразумение, което не е в интерес на неговата страна, и даде да се разбере, че ще настоява за замразяване на бюджета в реална стойност.

 

Меркел, която по принцип се обявява за увеличаване на бюджета, отказа да уточни дали ще се съобрази с британските искания. В същото време тя отбеляза, че като нетни вносители в бюджета на ЕС Германия и Великобритания имат много общи интереси.

 

По-рано вчера Меркел подчерта пред Европейския парламент в Брюксел, че Великобритания е необходима част от Европейския съюз, но и че самата тя ще загуби, ако го напусне, припомня БТА.

 

Британският премиер е подложен на силен натиск в страната да не приема увеличаване на бюджета на ЕС. Според проучване на общественото мнение от октомври 49 процента от британците се обявяват против членството в Европейския съюз, а едва 28 процента са на обратното мнение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?