Меркел: Приемането на мигранти е хуманитарно изключение, не дългосрочна стратегия

Германският канцлер критикува Полша и отново призова Русия да спазва Минските споразумения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че решението ѝ преди две години да допусне в страната стотици хиляди мигранти е било хуманитарно изключение, а не основа на дългосрочна стратегия, съобщи Ройтерс.

На редовната си годишна лятна пресконференция по-малко от четири седмици преди парламентарните избори Меркел каза, че след това решение са били предприети мерки подобен бежански наплив да не се повтори.

Германската канцлерка се състезава за четвърти пореден мандат на поста на парламентарните избори на 24 септември. Нейният Християндемократически съюз според допитванията в момента води с 15 процентни пункта пред основния си съперник, Германската социалдемократическа партия.

Германската канцлерка предупреди, че отказът на редица страни от ЕС да приемат и разпределят бежанци може да има дългосрочни последици.

"Европа не си е написала домашното (за справяне с мигрантската криза), Дъблинският регламент не работи, не всички имат готовност да участват в системата за разпределяне на бежанци", аргументира се Меркел.

Германската канцлерка подчерта, че е "недопустимо Европа да проявява солидарност само, когато това е в интерес на някои. Или всички ще сме солидарни със страни като Италия, или това ще има сериозни последствия в бъдеще", предупреди тя.

Меркел заяви, че разрешеният от ЕС временен контрол по националните граници на Германия до края на ноември трябва да бъде удължен.

"Нуждаем се от този граничен контрол", каза германската канцлерка и съобщи, че утре ще обсъди удължаването му с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

След бежанската криза в Европа няколко държави върнаха контрола по националните си граници в Шенгенското пространство за свободно движение, но Европейската комисия заяви през май, че се стреми към отмяната му.

В същото време Меркел отхвърли твърдението, че предизборната кампания в Германия е скучна, съобщи ДПА.

"За мен не е скучна, а вълнуваща и интересна", заяви тя и добави, че не е съгласна с мнението, че "една кампания е добра, само ако хората се обиждат едни други".

Меркел остро критикува Полша

"Не можем да мълчим пред посегателствата над правовата държава в Полша", заяви Меркел, цитирана от Франс прес.

"Правовата държава в Полша е сериозна тема. Каквото и да е нашето желание за добри отношения, добри връзки с нашата съседка Полша, не можем просто да мълчим и нищо да не кажем само за да е всичко тихо и кротко", каза германската канцлерка.

Стремежът на управляващото консервативно правителство в Полша да разшири правомощията си доведе до криза в отношенията с Европейската комисия и предизвика един от най-големите вътрешни политически конфликти от падането на полския комунистически режим през 1989 г.

Управляващата партия "Право и справедливост", водена от Ярослав Качински, е остро критикувана и от други европейски лидери, сред които и френският президент Еманюел Макрон.

Санкциите срещу Русия ще паднат, когато изпълни Минските споразумения

По темата за Русия и Украйна Меркел увери, че работи заедно с Макрон и със САЩ за намиране на решения на украинската криза в рамките на "нормандската четворка" (Франция, Германия, Русия и Украйна), съобщи Ройтерс.

"Във вчерашното си съвместно изявление (с Макрон) ясно посочихме, че спазването на споразумението за прекратяване на огъня е изключително важно. Ако се спазват Минските споразумения, ще бъдат покрити изискванията за отмяна на санкциите срещу Русия. Това ще е полезно както за руската, така и за германската икономика", каза тя.

Русия засега не изпълнява споразуменията от Минск за нормализация на напрежението в Източна Украйна.

Меркел иска по-добри отношения с Анкара

Меркел заяви, че би искала Германия да поддържа по-добри отношения с Турция.

"Трябва обаче да погледнем действителността. Сега сме в много сложна фаза от отношенията си. Искането ни е ясно - всички задържани в Турция германски граждани трябва да бъдат освободени", каза тя.

Меркел осъди като расистко изказване на лидер на националистическата партия "Алтернатива за Германия", който заяви по адрес на правителствения комисар за интеграцията Айдан Йозогуз, който е с турски корени, че "можем да се откървем от него в Анадола".

Повод за скандала станаха думите на Йозогуз, че "отвъд езика не може да се идентифицира някаква специфична германска култура".

Меркел каза, че коментарът на лидера на "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд е "расистки и абсолютно трябва да бъде осъден".

Споделяне

Още от Европа