Меркел призна, че ЕС няма "план Б", ако Ердоган пусне мигрантите към Европа

Юнкер препоръча Брюксел да се въздържа да поучава Турция

Меркел призна, че ЕС няма "план Б", ако Ердоган пусне мигрантите към Европа

Европейският съюз (ЕС) няма "план Б", ако турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпълни заканата си да отвори северната граница на страната си, пускайки мигрантите към Европа.

Това призна германският канцлер Ангела Меркел, призовавайки ЕС и Турция да спазват задълженията си един към друг, предаде Ройтерс.

Тя опита да охлади страстите между Брюксел и Анкара ден, след като Европейският парламент прие резолюция за замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС в знак на протест срещу чистката на опозиционери, предприета след опита за преврат срешу Ердоган през юли.

В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще отвори границите за мигранти, които според споразумението с ЕС трябваше да удържа на турска територия в замяна на обещанието за ускоряване на преговорите за членство в ЕС, визова либерализация за турски граждани и финансова помощ.

"Споразумението с Турция за бежанците, по мое мнение, е от взаимен интерес и за двете страни. Ето защо ние като европейци трябва да спазваме задълженията си, а Турция трябва да прави същото", каза Меркел по време на регионална конференция на нейната партия Християндемократически съюз.

На въпрос на член на партията – дали има алтернативен план в случай, че споразумението с Анкара за бежанците се провали, Меркел призна, че "план Б" не съшествува.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира, че Европа трябва да се въздържа да поучава Турция по въпроса за мигрантите, съобщава "Хюриет дейли нюз".

В предаване на Евронюз Юнкер напомни, че Турция е отворила вратите си за над три милиона бежанци и заедно с Йордания и Ливан е направила повече от това, което е сторил Европейският съюз.

"Турция е много важен съюзник и това не е само заради кризата с бежанците. Разбира се, налице е очевидният факт, че Турция е приютила над три милиона бежанци, което Европа не можа да направи. Ето защо искам Европа да се въздържа да поучава Турция в това отношение. Турция заедно с другите съседни страни Йордания и Ливан, е направила повече от Европа. Така че, когато говори по въпроса, човек трябва да бъде сдържан", заяви Юнкер, цитиран от БТА.

Запитан за преговорите на Анкара за присъединяване към ЕС , Юнкер каза, че "истинският въпрос, който трябва да бъде зададен, е – иска ли Турция да се съобрази с всички критерии, необходими, за да стане членка на ЕС? Не мисля, че Турция си задава този въпрос. И понеже този въпрос не се задава, няма и отговор на него."

Ройтерс цитира друго интервю на Юнкер за белгийския в. "Либр Белжик", в което той посочва, че Турция трябва да обърне внимание на предупрежденията на ЕС относно преговорите за членство и да извърши реформите, изисквани от блока. По думите на Юнкер вотът в ЕП за замразяване на преговорите с Анкара не бива да бъде подценяван, защото макар и да не е обвързващ, "той ще предизвика въздействие в столиците" на страните от ЕС, които решават за членството. 

Пред "Либр Белжик" Юнкер отхвърли заплахите на Ердоган за прекратяване на споразумението за възпиране на миграционния поток към Европа. Той насърчи турския президент да извърши необходимите реформи, като започне с цялостна промяна на антитерористичното законодателство, ако желае турските граждани да получат право на безвизови пътувания в ЕС.   

Споделяне

Още от Европа