Меркел призова ЕС да сподели отговорността за мигрантите

Ако Европа се провали, ще прекъсне фундаменталната си връзка с универсалните човешки права

Меркел призова ЕС да сподели отговорността за мигрантите

Германският канцлер Ангела Меркел призова страните от ЕС да споделят миграционното бреме.

"Европа като цяло трябва да постигне напредък по този въпрос и страните членки трябва да споделят отговорността за бежанците, търсещи убежище", каза Меркел на пресконференция в Берлин, цитирана от Асошиейтед прес.

"Ако Европа се провали по въпроса за бежанците, тя ще прекъсне фундаменталната си връзка с универсалните граждански права", добави Меркел.

Тя настоя още веднъж за определяне на квоти за прием на мигрантите.

"Ако не успеем да се споразумеем за справедливо разпределение, ще се окажат под въпрос Шенгенските споразумения, а ние не бихме искали това", каза канцлерът. Според нея не е приемливо това, че някои страни от ЕС казват, че не желаят да приемат мюсюлмани.

"Изправени сме пред огромно национално предизвикателство. Това ще бъде основно предизвикателство не само през идните дни или месеци, но за дълъг период от време", каза канцлерката във връзка с притока на мигранти и очакванията на Германия тази година в страната да дойдат 800 000 кандидати за убежище, предаде Ройтерс.

"Германската загриженост е голяма, но ние трябва да бъдем и по-гъвкави", добави Меркел. Тя подчерта, че Германия е достатъчно силна да се справи с предизвикателството, което представлява идването на стотици хиляди мигранти.

"Нашата икономика е силна, пазарът на труда е стабилен и готов да поеме още работна ръка", каза също тя.

Меркел припомни, че в ЕС има съгласие, че миграционното бреме, падащо сега върху Италия, трябва да бъде намалено.

Канцлерката призова за ускоряване на разглеждането на молбите за убежище на мигрантите, по-специално на тези идващи от балканските страни.

Меркел призна, че вече ѝ е дошло до гуша от прояви на ненавист в Германия към мигрантите, но добави, че германците, които помагат на мигрантите, са повече от онези, които протестират срещу тях.

Канцлерката призова германците да не се присъединяват към антиимиграционните протести и предупреди, че няма да има толератност към крайната десница и онези, които поставят достойнството на другите хора под въпрос.

На пресконференцията Меркел заяви, че Германия се нуждае от нов имиграционен закон, който ще позволи на имиграцията да запълни онези сектори, в които има недостиг на работна ръка, предаде ДПА. Тя съобщи, че на 24 септември правителството ще представи мерки за адаптиране на германското законодателство към сегашната ситуация и по-специално за ускоряване на процедурите по даване на убежище, на помощи и подслон за бежанците.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа