Меркел призова Европа да брани свободата и демокрацията

Меркел призова Европа да брани свободата и демокрацията

Германската канцлерка Ангела Меркел призова Европа да брани свободата и демокрацията в реч по случай честванията на 30 години от падането на Берлинската стена.

"Ценностите, на които се основава Европа, трябва винаги да бъдат защитавани. Трябва и в бъдеще да има ангажименти в подкрепа на демокрацията, свободата, човешките права и толерантността", заяви Меркел в Параклиса на помирението, издигнат близо до мястото на някогашната Берлинска стена, която разделяше германската столица по време на Студената война.

Германия отбелязва в събота 30-годишнината от падането на Берлинската стена на 9 ноември с поредица от събития. Символът на разделения свят рухва вечерта на 9-ти ноември 1989 г., 28 години след построяването ѝ.

"9 ноември ни напомня, че трябва да се борим срещу омразата, расизма и антисемитизма", отбеляза Меркел. Днешната дата в Германия е и годишнина на т.нар. Кристална нощ от 1938 г., когато нацистите опожаряват синагогите в страната. 

"Девети ноември отразява както ужасни, така и щастливи моменти в историята ни, учи ни, че е необходимо решително да се противопоставяме на омразата, расизма и антисемитизма. Този ден ни призовава да правим всичко възможно в защита на свободата и демокрацията, на човешкото достойнство и на правовата държава", заяви Меркел.

Тя добави, че за падането на Берлинската стена са повлияли в някаква степен събитията в Източна Европа, споменавайки движенията за свобода в Полша, Чехия, Унгария и балтийските страни.

"Призивът за свобода създаде нови демокрации в Централна и Източна Европа. Германия и Европа най-после можаха да се обединят", заяви канцлерката. 

В речта си президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер благодари на бившия лидер на СССР Михаил Горбачов, на властите на САЩ и на гражданите на страните от Вишеградската четворка за приноса им в премахването на стената, която близо три десетилетия разделяше Берлин на източна комунистическа и западна капиталистическа част.

Падането ѝ през 1989 г. бе последвано година по-късно от обединението на ФРГ и ГДР.

Тази вечер пред Бранденбургската врата ще се състои грандиозен концерт, на който ще присъстват Франк-Валтер Щайнмайер, Ангела Меркел, както и президентите на четири бивши социалистически страни - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които имат заслуги за отварянето на границите за граждани на ГДР през лятото на 89-та.

През цялата отминаваща седмица в Берлин изложби, 3D инсталации и прожекции на документални филми припомниха на берлинчани и гостите на германската столица събитията от нощта на 9-и срещу 10-ти ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа