Меркел призова за единство на ЕС в преговорите за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двадесет и седемте членове на ЕС трябва да са единни в преговорите за Брекзит с Лондон, заяви германският канцлер Ангела Меркел на обща пресконференция с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, предаде Ройтерс.

"Важно е да не допускаме да бъдем разделени при преговорите за Брекзит. Двадесет и седемте страни членки трябва да покажат единство в разговорите", заяви канцлерката.

Тя подчерта необходимостта страните членки да увеличат и обмена на данни, за да подобрят сигурността в блока. Според Меркел страните трябва бързо да въведат регистър на хората, които влизат и излизат от съюза.

Откакто тунизиец, на когото бил отказан статут на бежанец в Германия, уби 12 души при нападение с камион на коледен базар в Берлин, Меркел няколко пъти призова за засилване на трансграничното сътрудничество по въпросите на сигурността.

"Всеки вижда спешната необходимост от това. Всеки знае, че ако ние не постигнем успех в тази насока, всяка страна ще въведе граничен контрол и свободното движение както на хора, така и на услуги няма да е възможно повече", заяви Меркел.

Тя допълни, че много от страните, които са изпитали на гърба си тероризма, го възприемат като предизвикателство за целия ЕС и смятат, че трансграничното сътрудничество в Шенгенската зона ще помогне в борбата с него.

Това бе първата визита на Ангела Меркел в Люксембург от седем години. Тя се срещна и с великия херцог Анри, допълва ДПА.

След посещението Меркел ще се отправи към съседна Белгия за среща с белгийския премиер Шарл Мишел. Германската канцлерка ще бъде обявена за "доктор хонорис кауза" на Университета на Гент и на Католическия университет в Льовен.

Споделяне

Още от Европа