Европейските политики във фокуса и на третия мандат

Меркел призова за еволюция на европейските договори с цел повече интеграция

Ангела Меркел по време на словото си пред Бундестага

Необходими са промени в договорите на ЕС. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел в сряда в първата си реч в Бундестага като канцлер за трети пореден мандат. Тя подчерта, че европейските политики ще бъдат "едни от най-важните въпроси", с които ще се занимава Германия през следващите четири години. и открои приоритетите – повече интеграция, икономически реформи, еврото.

Меркел подчерта, че Европа е отбелязала значителен напредък, чиито първи резултати се виждат в Ирландия и Испания, но кризата все още не е преодоляна.

Потвърждавайки прогнозите на германски наблюдатели, че третият ѝ мандат ще бъде фокусиран върху европейските политики, Меркел призова страните членки на Европейския съюз да се ангажират с обвързващи споразумения за икономически реформи, предаде Ройтерс. Тя посочи, че спешно трябва да бъдат преодолени "вродените дефекти" на единната европейска валута евро.

Според германския канцлер са необходими промени в учредителните договори на ЕС, за да се извършат необходимите за това промени в европейските структури. Ангела Меркел призова за "еволюция" на договорите в посока на по-голяма интеграция.

"В Европа сме в ситуация, когато всеки казва "можем да направим така, че всичко да се развие, но единственото нещо, което не може да бъде променено, са договорите", каза канцлерът.

Изявлението и идва непосредствено преди да посети Париж в подготовка за Европейския съвет в четвъртък, отбелязва Франс прес. Агенцията уточнява, че Франция е сред страните членки, които са против промените в институционната архитектура на ЕС. Париж се опасява, че европейските избиратели ще отхвърлят на референдум увеличаването на правомощията на Брюксел.

"Знам, че понякога е трудно да се прокарат промените в договорите на вътрешнонационално ниво, но който иска повече Европа, трябва да бъде готов да промени законодателството за определени правомощия", посочи Ангела Меркел.

Същевременно тя разкритикува разследване на Европейската комисия на германската система за субсидиране на цената на електроенергията за големите промишлени предприятия в страната, съобщава ДПА.

Докато има европейски страни, където електричеството за промишлеността е по-евтино в сравнение с цените му в Германия, не виждам как ние можем да бъдем отговорни за изкривяване на правилата за конкуренцията, заяви Меркел в речта си преддепутатите и допълни, че се очаква днес Европейската комисия да вземе решение по този въпрос.

Германия наложи допълнително облагане за домакинствата и бизнеса, за да набере средства за инвестиции във възобновяемата енергия в изпълнение на плановете си за замести ядрените централи, но не приложи тази мярка за стоманодобивните комбинати и други големи потребители на енергия, отбелязва ДПА.

В речта на Меркел намери място и темата за Украйна. Тя изрази съжаление заради отказа на Киев да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

Руската агенция ИТАР ТАСС отбелязва и коментара на канцлера по повод подписаните вчера споразумения между Украйна и Русия, според които Русия ще изкупи украински държавни облигации за 15 милиарда долара и ще намали с около една трета цената на природния газ, доставян за Украйна. Не бива да се допускат ситуации на избор "между един или друг вариант", подчерта Меркел и заяви, че Германия ще работи в тази посока.

Тя посочи, че предложението на ЕС за асоцииране с Украйна остава в сила и призова Киев да гарантира правото на гражданите да протестират.

В очакване на днешното посещение на Меркел във Франция за среща с президента Франсоя Оланд френският вестник "Монд" се пита дали третият кабинет на Меркел ще прилича на първия, когато тя трябваше да довърши социалните реформи на  социалдемократическия си предшественик Герхард Шрьодер или на втория, който осъществи малко вътрешни реформи, но пое водеща роля за изваждане на Европа от финансовата и икономическа криза.

"Макар че е прекалено рено да съдим за бъдещите действия на Ангела Меркел, без да сбъркаме, можем да се обзаложим, че тя ще продължи да се показва като прагматик и ще направи всичко за спечелването на четвърти управленски мандат за партията си през 2017 г.", прогнозира изданието.

Близкият до бизнеса "Лез еко" излиза със заглавие "Оланд и Меркел са решени да се съюзят". Вестникът подчертава, че пристигането на германската канцлерка в Париж веднага след клетвата ѝ за трети мандат е символичен жест, който според Елисейския дворец демонстрира силата на френско-германския съюз.

"Шест месеца преди европейските избори някои очакват сигнал, че френско-германската двойка най-после ще предложи обща визия за излизане на Европа от кризата по-интегрирана и по-ефикасна. "Лез еко" очаква, че основните теми на разговора между Оланд и Меркел ще бъдат банковият съюз в ЕС и европейската политика на отбрана.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа