Меркел призова за обща европейска външна политика

Паоло Джентилони и Ангела Меркел по време на пресконференцията в Берлин

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска Европейският съюз да предприеме по-нататъшни стъпки към обща външна политика. Тя каза това на среща в петък в Берлин с италианския премиер Паоло Джентилони.

Меркел подчерта, цитирана от ДПА, че това е част от "много амбициозен дневен ред" за реформиране на ЕС и даде пример с Китай и Русия като специални райони, към които съюзът трябва да има общ подход.


ЕС вече има обща политика към Африка и Меркел цитира това като добър пример. "Сега обаче се нуждаем от същото в други райони от света", отбеляза тя.

Меркел и Джентилони изтъкнаха необходимостта от обща процедура за предоставяне на убежище и от реформа на т.нар. Дъблински правила. Те изискват кандидатите за убежище да бъдат връщани в първата страна от ЕС, в която са били регистрирани, за да се разгледа молбата им.

Джентилони порица страните от ЕС, които не работят пълноценно по въпроса за бежанците. "Трябва да се проявява солидарност", каза той.

Меркел каза, че след като финансовата криза в ЕС приключи съюзът се намира в "съвсем нов етап" и трябва да осигури растеж и да работи за обновяване.


Канцлерката подчерта, че между нейния консервативен блок и десноцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) има различия за съставянето на ново коалиционно правителство, но "само в нюансите".


Преди разговорите с Меркел, в интервю за в. "Зюддойче цайтунг" Джентилони призова ГСДП да приеме новото коалиционно споразумение на предстоящия референдум. "Европа се нуждае от стабилно германско правителство", отбеляза той.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?