Меркел призова за по-бързи депортации на хората с отказан бежански статут

Меркел призова за по-бързи депортации на хората с отказан бежански статут

Германският канцлер Ангела Меркел призова за по-бързи депортации на хората, на които е бил отказан бежански статут, предаде ДПА.


Тя заяви това след убийството на младо момиче, за което е заподозрян мъж от Иракски Кюрдистан, чиято молба за убежище в Германия е била отхвърлена.


"Този случай показва колко е важно да бъдат бързо задвижени административни съдебни процедури по отношение на хората, които нямат разрешение да останат, за да може да бъдат бързо изпратени вкъщи", каза Меркел в ефира на телевизия А Ер Де.


Двайсетгодишният Али Башар бе депортиран в Германия късно вечерта в събота. Той и семейството напуснаха центъра за настаняване на кандидати за убежище в Германия и избягаха в Иракски Кюрдистан след убийството 14-годишното момиче.


Тялото на Сузана Фелдман бе намерено заровено под земята в покрайнините в германския град Висбаден. Местната полиция каза вчера, че Башар е направил пълни самопризнания след депортацията си от Ирак, предаде Асошиейтед прес.


Башар, който е пристигнал в Германия през 2015 г., е повторил показанията си и пред съдия. Той ще бъде държан под стража, докато тече разследването.


Молбата за убежище на Башар е била отхвърлена в края на 2016 г., но с помощта на адвокати той е успял да избегне депортация.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа