Меркел: Решението на гръцко-македонски спор за името е по-близо от всякога

Меркел: Решението на гръцко-македонски спор за името е по-близо от всякога

Македония е по-близо от всякога до решаването на дългогодишния спор за името ѝ с Гърция, който пречи на амбициите ѝ за присъединяване към НАТО и Европейския съюз. Това заяви в сряда германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Много съм доволна и успокоена, че има напредък в преговорите", каза Меркел на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев в Берлин.

Тя добави, че през последните 10 години решението никога не е било толкова близо като сега и че ще бъде прекрасно, ако останалите трудности бъдат преодолени.

Попитана дали на срещата със Заев са разговаряли за името и дали този въпрос е бил тема на вчерашния ѝ телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас, Меркел отговори, че натискът за по-бързо решаване на спора няма да повлияе положително на преговорите и от него няма полза, предаде агенция МИА.

Меркел каза, че според нея и двете страни имат интерес да решат спора и се отнасят отговорно към подновените преговори за името, като всяка от тях знае какво може да даде, за да се постигне компромис.

"Компромисите са винаги болезнени, но и необходими", изтъкна Меркел.

Гърция възразява срещу използването на името Македония от бившата югославска република, като твърди, че то може да крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област, посочва Ройтерс.

„Това е дипломатическо изкуство и не е необходимо да се говори на пресконференции, а при затворени врата. Вярвам, че публичните изявления могат да нанесат повече вреда, отколкото да благоприятстват за този процес“, добави германският канцлер.

На въпрос кога се очаква интеграцията на Македония в ЕС и НАТО, германският канцлер отговори, че не става въпрос за време, а за бързината, с която страната ще изпълни условията и постигането на зрялост за присъединяването.

Преди да замине за Берлин Заев заяви, че очаква спорът за името да бъде решен до юли тази година, а македонски медии изразиха предположението, че той ще поиска от Меркел да посредничи в преговорите. Ден преди това Меркел разговаря с Ципрас.

По-рано македонски и гръцки медии твърдяха, че международен политик от "тежка категория" може да се включи в преговорите, когато те са близо до финалната права.

Посредничеството на Меркел обаче може да се окаже необходимо не толкова по посока на гръцкия премиер Ципрас, колкота на консервативната гръцка опозиция в лицето на партията „Нова демокрация“. Това така, тъй като, за да прокара решение на спора с Македония през гръцкия парламент, Ципрас ще има нужда от мнозинство. А за тази цел той не може да разчита на коалиционните си партньори от партията "Независими гърци". Нейният лидер и министър на отбраната Панос Каменос предупреди, че няма да приеме име, което съдържа думата "Македония".

На това условие обаче не отговаря нито едно от обсъжданите предложения, оповестени от международния посредник в спора Матю Нимиц: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония /Скопие/.

Междувременно в Атина лидерът на опозиционната "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис каза в интервю за "Политико", че трябва да се постигне "пакетна сделка", която освен промяна на името на Македония да включва и промяна на конституцията. Според него всички въпроси трябва да бъдат решени едновременно. Сред тях са и промяната на македонските учебници. Партията на Мицотакис организира многохилядни митинги в Гърция срещу възможни отстъпки към Македония, но ще има решаваща роля за намирането на решение.

Споделяне

Още от Европа