Меркел: Русия носи съвместна отговорност за химическото нападение в Сирия

Ангела Меркел и Владимир Путин

Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че Русия като съюзник на сирийското правителство носи съвместна отговорност за химическото нападение в Източна Гута по-рано този месец, но подчерта, че възнамерява да продължи диалога с руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Знаем, че що се отнася до нападението с отровен газ в Сирия, Русия като съюзник на (президента Башар) Асад носи съвместна отговорност, в това няма съмнение, но все пак е важно да продължим да разговаряме с Русия", заяви Меркел на пресконференция с новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн и добави, че очаква да се срещне с Путин в близко бъдеще.

Германският правителствен говорител Щефен Зайберт каза, че Меркел и Путин са обсъдили по телефона как да се даде тласък на политическия процес за спиране на конфликта в Сирия. По думите му двамата лидери са се "съгласили, че политическият процес трябва да бъде в центъра на усилията за спиране на продължаващия от години кървав конфликт".

 

Путин е казал на Меркел, че предвожданите от САЩ въздушни удари в Сирия са нарушили международното право и са навредили на мирния процес.

Двамата са изтъкнали "важността от провеждане на обстойно и обективно разследване от намиращата се в Сирия мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)".

"И двете страни изразиха готовност да съдействат за възобновяване на политическо-дипломатическите усилия по сирийския въпрос . . . и да продължат двустранните контакти в тази връзка", заяви Кремъл.

Путин и Меркел също така са обменили мнения по въпроси, свързани с изпълнението на проекта "Северен поток 2".

 

Германия има специална посредническа роля, която ѝ позволява да държи отворен прозореца за диалог с Русия по сирийската криза, каза същевременно германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

Говорейки на пресконференция с Берлин заедно с гостуващия канадски външен министър Кристия Фрийланд, Маас посочи, че блокираният сирийски мирен процес ще бъде предмет на дискусия на срещата на външните министри от Г-7 в Торонто през уикенда.

"Трябва да използваме този момент, за да задвижим отново политическия процес, - каза той за предстоящата среща, на която Русия няма да присъства. - "Ние се нуждаем и от Русия за този диалог", добави Маас, намеквайки, че традиционно близките отношения на Берлин с Москва могат да улеснят тази цел.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?