Меркел се готви за тежък нов мандат

Меркел се готви за тежък нов мандат

Германският канцлер Ангела Меркел се подготвя за нов мандат след изборната си победа, но тя е изправена пред множество проблеми - от икономиката до непопулярната мисия в Афганистан, коментират световните медии в понеделник.

"Изборите за парламент в Германия завършиха с победа на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и сега тя може да състави десноцентристка коалиция със Свободната демократическа партия-либерали. Вотът обаче отразява най-слабия резултат за християндемократите от 60 години, както и най-тежкото поражение за Социалдемократическата партия след войната", пише британският в. "Индипендънт".

Германският вестник "Зюддойче цайтунг" допълва, че сега алиансът на Ангела Меркел може да състави коалицията, към която се стремеше, но в същото време тя няма да има възможността да се крие повече зад социалдемократите и ще се сблъска с по-силни искания за следване на курс за насърчаване на икономиката.

"Меркел убеди германците, че е канцлер на народа, но резултатът ѝ я прави уязвима", отбелязва в. "Гардиън". "Тя си осигури втори мандат, убеждавайки гласоподавателите, че е не толкова партиен лидер, колкото канцлер на хората. Далеч от идеологизирането, центрист, въздържаща се от конфронтация, Меркел е пресметнато непроницаема. Нейната стратегия на безпристрастност спечели, но не постигна триумф. Въпреки огромната си популярност, тя отведе своя Християндемократически съюз до слаб резултат, който я прави уязвима за предателска атака в собствената ѝ партия", посочва всекидневникът.

"Победата не може да заблуди никого. Това е началото на края за канцлера Ангела Меркел. Нейната партия - Християндемократическият съюз, дълго време няма да ѝ прости един от най-лошите резултати на партията от създаването на Федералната република. Ангела Меркел ще управлява още две, може би три години, и след това ще трябва да освободи мястото на друг", коментира Дойче веле.

"Това ще се случи, не само защото икономическите експерти и по-консервативните в съюза надушват възможността за успех, след като Меркел дълго време ги държа в изолация от вътрешната властова система на партията. За усложненията, които я чакат, си е виновна самата тя. Меркел, една от най-социалдемократически настроените в съюза, реши преди изборите, че ХДС трябва да се коалира с Партията на свободните демократи. Сега тя вече няма да може да върне нещата назад. Либералите достигнаха сензационен резултат - най-добрият им в историята на парламентарните избори в Германия. И те ще направят този резултат осезаем. Либералите ще се опитат да реализират своите изглеждащи нереални предложения за намаляване на данъците в реалната политика", отбелязва Дойче веле.

Израсналата в бившата ГДР дъщеря на пастор и дипломиран физик не е могла и да мечтае за подобни перспективи до промяната през 1989 година, пише Дойче веле. Политическата кариера на Ангела Меркел се развива стремглаво. През 1990 година тя е заместник-правителствен говорител на последното правителство в ГДР, водено от ХДС.

В първия общогермански кабинет на Хелмут Кол тя поема поста на министър за младежта, а по-късно и министър на екологията. През 2000 година Ангела Меркел наследява Хелмут Кол на поста председател на ХДС.

На изборите за Бундестаг през 2002 година тя отстъпва кандидатурата на председателя на ХСС Едмунд Щойбер. През 2005 година застава начело на правителството, като наследник на социалдемократа Герхард Шрьодер. Още тогава Ангела Меркел иска да управлява заедно с Партията на свободните демократи, но резултатите от изборите не позволяват подобна коалиция. Сега обаче тя е факт.

"Преди изборите те не успяха да разяснят на избирателите си как точно ще направят това. Малки са и надеждите, че ще могат да го направят и в бъдеще. Въпреки това успехът на либералите не е изненадващ. С простата рецепта за намаляване на данъците те, за разлика от християндемократите и социалдемократите, избраха тема, която вълнува хората, и предложиха решение, което или може да бъде прието, или да бъде отхвърлено.

За разлика от тях големите партии проведоха изборна кампания, която беше толкова далеч от народа както никога досега в историята на Федералната република", коментира още "Дойче веле".

Консервативно-либералната коалиция ще разполага с 332 от общо 622 мандата в новия Бундестаг (долната камара на парламента). Останалите партии ще имат общо 290 места.

"Искахме стабилно правителство, което да прояви по-силна решителност да придвижи напред нашата страна", заяви Меркел пред ликуващи привърженици, които скандираха "Енджи, Енджи". Канцлерът заяви, че очаква трудни преговори с новия коалиционен партньор, съобщи ДПА.

Лидерът на свободните демократи Гуидо Вестервеле, който става ключова фигура в управлението на Германия през следващите четири години, заяви, че ще се стреми към равноправно участие на партията му в новата коалиция. Партията ще настоява за справедлива данъчна система, по-добро образование и зачитане на гражданските свободи, каза Вестервеле, който вероятно ще стане външен министър.

Междувременно световните лидери поздравиха Меркел с изборната победа. Президентът на САЩ Барак Обама се обади по телефона на Ангела Меркел, за да я поздрави за победата. Обама и Меркел са на мнение, че с избирането на силно германско правителство сътрудничеството между САЩ и Германия ще се засили и задълбочи, съобщи Белият дом. лидер на голяма европейска страна, спечелил нов мандат от началото на световната финансова криза. Германските избиратели пренебрегнаха предупрежденията в последните дни от водачи на талибаните и Ал Каида, че ще накажат правителството на Меркел заради изпратените в Афганистан сили (германският контингент е третия по-големина там след тези на САЩ и Великобритания)", коментира изданието.

В. "Вашингтон пост" отбелязва, че след изборите Меркел ще има повече свобода да управлява и да подкрепя по-близки връзки с Вашингтон. "Утвърждавайки репутацията си на водещ политически посредник на континента, тя стана първият

"Въпреки че според допитванията мнозинството от германците са срещу войната, анализатори смятат, че няма вероятност Меркел да се присъедини към призивите на европейски страни като Италия за бързо изтегляне на войските", пише още вестникът.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?