Меркел се надява да обсъди с Ердоган на четири очи разногласията между Германия и Турция

Меркел се надява да обсъди с Ердоган на четири очи разногласията между Германия и Турция

Германският канцлер Ангела Меркел се надява, че ще успее да обсъди с турския президент Реджеп Тайип Ердоган разногласията между двете страни на утрешната среща на върха на НАТО в Брюксел, предаде Франс прес.

"Много е възможно да има среща с турския президент Ердоган в кулоарите на срещата на върха", каза правителственият говорител Щефен Зайберт на пресконференция в Берлин.

Ако такъв разговор на четири очи бъде потвърден, "естествено, има голям брой актуални теми, които канцлерката би искала да засегне", включително "правото на германски депутати да посетят нашите войници", каза Зайберт.

Без да даде официално обяснение, Анкара забрани миналата седмица на германски депутати да отидат в турската база Инджирлик, където са разположени германски военни за участие в операцията на международната коалиция срещу "Ислямска държава".

Германия подозира, че Турция иска да я накаже, защото е уважила молбите на турски военни за политическо убежище при чистките след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през юли 2016 г.

Ако има среща, каза Зайберт, "ще бъде засегнат и въпросът за вкараните в затвора журналисти", включително кореспондентът с германско и турско гражданство Дениз Юджел и германската журналистка Мешале Толу.

Споделяне

Още от Европа