Меркел се оттегля от канцлерския пост през 2021 г.

След поредно изборно поражение тя се отказа и лидерството в ХДС

Ангела Меркел след изборите в Хесен

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще се оттегли от поста през 2021 г. "Аз няма да търся какъвто и да е политически пост след края на моя мандат", заяви тя в понеделник след поредното поражение на партията ѝ Християндемократически съюз (ХДС), този път на регионални избори.

Меркел, която оглавява ХДС от 2000 г., потвърди също, че няма да участва в битката за лидерското място в партията на конгреса ѝ през декември.

Меркел поясни, че по този начин дава своя принос за това управляващата коалиция да се фокусира върху доброто управление на Германия.

Преди ден дясноцентристката партия на германския канцлер и социал-демократическият ѝ коалиционен партньор в правителството понесоха тежки загуби на ключовите регионални избори в провинция Хесен.

Поредното поражение идва две седмици след изборите в Бавария, на които партиите от управляващата коалиция постигнаха сходни резултати, а консерваторите в Германия изгубиха абсолютното мнозинство, което имаха от десетилетия.

Хесен – десетилетен бастион на християндемократите

Вчера в Хесен ХДС е получил 27 на сто от гласовете на избирателите, или близо 11 на сто по-малко, отколкото на изборите през 2013 година. Така партията на канцлерката постигна най-слабия си резултат от 1966 година в провинцията, която от десетилетия има важно символично значение като бастион на християндемократите. В Хесен се намира и финансовата столица на Германия – Франкфурт.

Също 10% в сравнение с предишните избори в Хесен губи и другата партия от управляващата в Берлин "голяма коалиция" - Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Тя получава 20 на сто. Също като в Бавария, голям успех постигат Зелените, които добавят 8 на сто и с 20 процента се изравняват със социалдемократите.

Изборите са успех и за основаната през 2013 г. крайнодясна партия Алтернатива за Германия, която влиза в регионалния парламент с 13 на сто от гласовете. С това партията има свои представители във всички регионални парламенти в страната.

Все пак резултатите от изборите най-вероятно ще дадат възможност на управлявалата и досега в Хесен коалиция от ХДС и Зелените да остане на власт.

Снощи генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която е от близкото обкръжение на Меркел, заяви, че резултатът е "много болезнен", имайки предвид загубата на толкова гласове. В същото време обаче тя изрази задоволство от факта, че партията ѝ е начело на регионалните избори.

Затова пък Германската социалдемократическа партия (ГСДП) заплаши да напусне крехката управляваща коалиция на канцлера Ангела Меркел, ако не получи в най-скоро време
гаранции от нея. "Състоянието, в което се намира правителството, е неприемливо", заяви председателката на ГСДП Андреа Налес, имайки предвид нестихващите спорове, които подкопават коалицията най-вече по въпросите на миграционната политика.

Според нея ситуацията на постоянен конфликт в Берлин "в много голяма степен е допринесла" за загубите, които претърпя ГСДП в Хесен. Налес поиска да бъде изработен точен "пътен лист", определящ мерките, които правителството трябва да вземе до септември 2019 година, за да се подобри всекидневието на населението.

Налес е под натиска на симпатизантите на ГСДП, според много от които партията трябва да излезе в опозиция, защото сега, когато е в кабинета, доверието в нея продължава да спада.

2021-ва – край на политическата кариера на Меркел

Ангела Меркел заяви днес, че ще сложи край на политическата си кариера през 2021 г., когато изтече настоящият ѝ мандат. На пресконференция тя каза, че е готова да се оттегли от ръководния пост на своя Християндемократически съюз и че няма да се кандидатира за нов мандат като канцлер на следващите парламентарни избори, предаде ДПА.

"Решението е моят принос, за да може коалицията да съсредоточи усилията си върху доброто управление", каза Меркел след среща на ръководството на ХДС. На заседанието били обсъдени сериозните неуспехи на германските консерватори на регионалните избори в Бавария и Хесен.

Декларацията на Меркел представлява поврат в нейната позиция. Преди тя е казвала, че нейният канцлерски пост е неотделим от ръководния пост в партията, припомни ДПА.

Разделянето на двата поста представлява "риск, няма съмнение", поясни днес тя, но добави, че този риск е оправдан.

На репортерски въпрос дали няма да бъде неефективен канцлер, тя отговори: "Това не е необичайно в международната политика и въпреки това те управляват".

Има трима кандидати да заместят Меркел като лидер на ХДС, сочат източници от партията. Това са: настоящият здравен министър Йенс Шпан от дясното крило на ХДС, критик на Меркел; бившият шеф на консервативния блок в Бундестага Фридрих Мерц; и Анегрет Крамп-Каренбауер, генерален секретар на ХДС, приближена на Меркел.

На конгреса си през декември т.г. ХДС трябва да избере новия си лидер. Досега се очакваше Ангела Меркел, която оглавява партията от 2000 г., отново да се кандидатира, отбеляза ДПА.

Според източници от ХДС, цитирани от агенцията, на днешната партийна среща Меркел е казала, че няма да се кандидатира и за депутат в Бундестага след края на сегашния ѝ мандат, нито ще заеме пост в ръководството на Европейския съюз в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?