Без пробив в Москва – работи се по прилагане на споразумението от Минск

Меркел се съмнява в успеха на германо-френския мирен план

Оланд: Това е една от последните възможности да се избегне война

Меркел се съмнява в успеха на германо-френския мирен план

Ако не успеем да постигнем дълготрайно решение на кризата в Украйна, сценарият е война. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, часове след като заедно с германския канцлер Ангела Меркел разговаряха с руския президент Владимир Путин в Москва.

След срещата, която не доведе до пробив в кризата, но завърши с решение за продължаване на преговорите, лидерите на Германия и Франция пристигнаха в Мюнхен, където се провежда международна конференция по сигурността.

Оланд заяви, че разговорите с Путин са една от последните възможности да се избегне война. Меркел от своя страна предупреди, че успехът на разговорите не е гарантиран и коментира, че кризата в Украйна поставя под въпрос съвременния световен ред

"Трябва да постигнем по-нататъшно сближаване на гледните точки, затова продължава този разговор", обясни Оланд.

Малко по-рано Москва съобщи, че преговорите са ”конструктивни и съдържателни”, като се е стигнало до съгласие да продължи съвместната работа  по документ за прилагане на споразумението за прекратяване на огъня, постигнато миналия септември в белоруската столица Минск, предаде Ройтерс.

Споразумението ще трябва да отчете предложенията на украинския президент, и предложенията, формулирани от руския президент, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Меркел: Преговорите може да не доведат до резултат

Меркел коментира в Мюнхен, че успехът на новата френско-германска мирна инициатива за Украйна не е гарантиран.

"След вчерашните разговори в Москва, които водихме френският президент и аз, не е сигурно, че ще постигнем успех. Но според мен и според френския президент безспорно си заслужава да опитаме", каза канцлерката.

Тя повтори обвиненията, че Русия нарушава международните закони с действията си в Украйна. "Онези, които искат да са част от международната общност, трябва да приемат ценностите на международната общност", каза Меркел.

Канцлерката посочи, че Западът трябва да използва икономически натиск срещу Русия, а не да оказва помощ на украинската армия, предаде ДПА.

Според Меркел доставяне на оръжия няма да помогне за уреждане на конфликта в Украйна.

"Убедена съм, че този конфликт няма да бъде решен с военни средства. Нашата сила е в икономическия натиск. Броят на оръжията в региона е голям и не е довел до
ситуация, в която виждам решение ", каза Меркел.

Очаква се в неделя да има телефонен разговор в нормандски формат на високо равнище относно Украйна, добави Песков.

НАТО: Русия се самоизолира

В Мюнхен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна коментира,че с действията си в Украйна Русия се самоизолира.

Никой не е принуждавал Русия да анексира Крим и никой не я е принуждавал да дестабилизира Украйна, каза той.

Според НАТО Русия не застрашава която и да било страна от алианса към момента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?