Меркел се споразумя за коалиция без ГСДП в провинция Шлезвиг-Холщайн

Меркел се споразумя за коалиция без ГСДП в провинция Шлезвиг-Холщайн

Консерваторите на германската канцлерка Ангела Меркел ще сформират трипартийна коалиция за управление в северната провинция Шлезвиг-Холщайн. Освен Християндемократическият съюз на Меркел в нея ще влязат още центристката Свободна демократическа партия (СвДП) и Зелените, съобщи Ройтерс, цитирайки политически източници.

Споразумението е било постигнато във вторник и ще бъде подписано днес, твърдят източниците. То вече получи названието "Коалиция Ямайка", защото партийните цветове на трите партии са като тези на знамето на карибската островна държава - черно, жълто и зелено.

Социолозите твърдят, че на Меркел, която се стреми към четвърти мандат за управление на Германия на парламентарните избори през септември, може да се наложи да прибегне на национално ниво към същия коалиционен формат, като в Шлезвиг-Холщайн. Така тя ще прекрати неудобната си връзка с левоцентристката Германска социалдемократическа партия.

ХДС на Меркел постигна решаваща победа на изборите в северната провинция миналия месец, като отстрани предишната тристранна коалиция начело с ГСДП, включваща още Зелените и местната партия на датското малцинство.

Говорител на СвДП потвърди, че е постигнато споразумение, но отказа подробности засега.

Партията на Меркел е близо до подобно споразумение за местно управление със СвДП и в Северен Рейн-Вестфалия - най-голямата по население германска провинция, след изненадващата победа на християндемократите там във вота на 14 май. Това потвърди лидерът на СвДП Кристиан Линднер пред Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа