Меркел се срещна с японския император

Меркел разговаря с японския император

Германският канцлер Ангела Меркел в края на двудневната си визита в Япония се срещна с японския император Акихито, предаде ДПА.

В началото на аудиенцията Меркел се поклони, а 85-годишният император, който беше облечен в обикновен черен костюм, се ръкува с канцлера.

Очаква се на 30 април Акихито да абдикира - първият подобен случай в империята от около 200 години. Меркел по-късно днес ще се срещне и с престолонаследника принц Нарухито, който на 1 май ще се възкачи на трона.

Пред студенти в университета Кейо в Токио канцлерът заяви, че Германия и Япония трябва да работят заедно за реформи в Световната търговска организация в контекста на растящото глобално напрежение в търговските отношения.

Меркел, която посещава Япония като канцлер за пети път, пристигна в Токио само три дни след като влезе в сила Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония. С това споразумение ще бъде "изпратено важно послание към света", каза Меркел.

Вчера тя разговаря и с премиера Шиндзо Абе, който съобщи, двамата са се споразумели страните им да разширят двустранното сътрудничество в отбраната и сигурността.

Пред студентите от токийския университет Меркел заяви също, че Германия се нуждае от гаранции, че китайската компания "Хуауей текнолоджис" няма да предава данни на китайската държава, преди Берлин да разреши на телекомуникационния доставчик да се включи в изграждането на 5G мрежата в страната. Важно е да се разговаря с китайското правителство, за да се гарантира, че "компанията няма просто да предава данните на държавата", каза Меркел.

Меркел подчерта, че сигурността е важен елемент, ако дадена компания иска да работи в Германия. Германското правителство все още не е излязло с единно становище дали трябва да бъде последван примерът на други страни и "Хуауей" да бъде изключена от германския пазар от съображения за национална сигурност.

Меркел участва и в икономическа конференция в Токио. Според нея все още има време да се намери решение на безизходицата около Брекзит.

"От политическа гледна точка все още има време. То трябва да бъде използвано, използвано и от двете страни. Но за тази цел ще бъде много важно да знаем какво точно предвижда Великобритания за отношенията си с ЕС", заяви Меркел.

Меркел призна, че сериозно предизвикателство представлява ирландската граница и споразумението за предпазния механизъм.

"Би трябвало да е възможно да се намери решение на един толкова конкретен проблем", смята тя.

Споделяне

Още от Свят