Меркел: "Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия

Меркел: "Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия

Газопроводът "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море няма да направи Германия зависима от Русия за доставките на енергия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел пред студенти в грузинската столица Тбилиси, съобщи Ройтерс.

На втория ден от обиколката си из три страни от Кавказкия регион, много от които имат сложни отношения с големия си северен съсед, Меркел отново заяви, че Берлин иска да гарантира, че Русия ще продължи да доставя известни количества газ и през Украйна, дори след завършването на "Северен поток 2".

Пред студентите от Държавния университет на Тбилиси Меркел каза още, че Европа и НАТО не са врагове на Русия.

"Русия е важна страна в света. Германия има желание да има добри отношения с Русия. Европа и Русия добре сътрудничат и научават много един от друг, но в същото това време искам да отбележа, че ЕС и НАТО не са врагове на Русия", каза Меркел.

Относно интеграцията на Грузия в ЕС Меркел обясни, че процесът не завършва за пет години. Тя припомни, че става дума за един динамичен процес, който Германия ще продължи да подкрепя, но допълни, че не иска да дава прибързани обещания, че интеграцията на страната в ЕС скоро ще е факт. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа