Меркел ще посети Русия на 2 май, съобщи Путин

Меркел ще посети Русия на 2 май, съобщи Путин

Руският президент Владимир Путин обяви, че германската канцлерка Ангела Меркел ще посети Русия на 2 май, предаде Франс прес.

"Предайте най-добрите ми пожелания на германската канцлерка. Ще очакваме посещението на госпожа Меркел на 2 май", заяви Путин в Москва пред баварския премиер Хорст Зеехофер.

Зеехофер предаде на руския държавен глава поздрави от германската канцлерка. "Тя няколко пъти ми напомни да не забравя да го направя и заяви, че иска да ви посети в началото на май", каза баварският премиер, цитиран от ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че при това посещение двамата ще обсъдят въпроса за Украйна, припомня АФП. По време на визитата на германския външен министър Зигмар Габриел в Москва на 9 март Путин заяви, че "очаква посещението на федералната канцлерка".

Меркел не е ходила в Москва от 10 май 2015 г., когато напрежението между Русия и западните страни, предизвикано от украинския конфликт, достигна връхната си точка.

През 2015 година Меркел не присъстваше и на военния парад на 9 май, отбелязващ 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия. Повечето западни страни също бойкотираха честването, за да протестират срещу руската анексия на Крим, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?