Меркел: Ще приема Оланд с "отворени обятия", но финансовият пакт не подлежи на преразглеждане

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че ще приеме новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд с отворени обятия и че двамата ще работят в тясно сътрудничество, предаде Ройтерс.

"Ще работим заедно добре и интензивно, и ще се срещнем много скоро", каза Меркел на пресконференция, след като Оланд бе избран на 6 май за президент на Франция.

"От своя страна мога да кажа, че Франсоа Оланд ще бъде приет с отворени обятия в Германия от мен", каза Меркел, която публично подкрепяше президента Никола Саркози по време на предизборната кампания.

Меркел каза също, че е важно Гърция да продължи със съгласуваните програми за реформи. Управляващите партии в Гърция, подкрепящи спасителните финансови операции, загубиха своето мнозинство в парламентарните избори в неделя, припомня Ройтерс.

Финансовият пакт на Европейския съюз не подлежи на преразглеждане, каза Меркел. "Ние в Германия сме на мнение, както и аз лично, че финансовият пакт не подлежи на предоговаряне. Той бе договорен и подписан от 25 страни", каза Меркел на пресконференцията.

Оланд отправи критики към строгата позиция на Германия по отношение на икономиите като начин за преодоляване на дълговата криза в Европа и призова за политика за съживяване на икономическия растеж.

"Ние сме по средата на дебат, в който Франция, разбира се, със своя нов президент, ще внесе своя акцент. Говорим обаче за две страни на една и съща монета - напредъкът е постижим само чрез солидни финанси и растеж", каза Меркел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?