Меркел смята, че присъединяването на Русия към Г-7 засега е невъзможно

Ангела Меркел отговаря на въпроси в Бундестага в сряда.

Германската канцлерка Ангела Меркел изключи възможността за възстановяване на формата Г-8 на водещите индустриални държави, от който Русия беше отстранена, след като анексира Крим, предаде Асошиейтед прес.


Меркел каза по време на своята първа сесия за отговаряне на въпроси на депутати в германския парламент, че изключването на Русия е било "неизбежно". По думите ѝ засега е невъзможно Русия да се присъедини към Г-7.


Новата процедура беше договорена от управляващата коалиция и предвижда Меркел да отговаря на депутатски въпроси три пъти в годината. Досега нямаше практика ръководителят на германското правителство да взаимодейства пряко с парламентаристите на подобни сесии.
Канцлерката беше попитана от депутат от партията "Алтернатива за Германия" дали изключването на Русия от Г-8 е било правилно и дали е добре да се възстанови този формат.


Тя отбеляза, че страните, които влизат в Г-7, се придържат към общи ценности, включително спазването на международното право. Според нея анексирането на Крим от Русия е било "крещящо нарушение" на международното право.


Меркел обаче се застъпи за поддържане на диалог с Русия, включително от гледна точка на съществуващите разногласия.


"Има постоянни контакти, има контакти във формата Г-20. Трябва да разговаряме помежду си и правим това", каза тя.


Канцлерката заяви, че очаква "трудни обсъждания" на срещата на върха на Г-7 в Канада по-късно тази седмица.


Меркел каза, че ще положи усилия, за да гарантира, че комюникето от форума няма да падне под договореностите от лидерските срещи на Г-7 и Г-20 миналата година.


Тя отбеляза, че междувременно САЩ са се изтеглили от Парижкото споразумение за климата и иранската ядрена сделка, а също така налагат мита върху вноса на алуминий и стомана от свои съюзници. По думите ѝ това свидетелства за "сериозни проблеми с многостранните споразумения".

Споделяне

Още от Свят