Меркел спечели убедително изборите в провинция Шлезвиг-Холщайн

Партията й изключи опцията да се коалира със социалистите на Шулц

Меркел спечели убедително изборите в провинция Шлезвиг-Холщайн

Партията на германския канцлер Ангела Меркел постигна убедителна победа на изборите в провинция Шлезвиг-Холщайн, които са смятани за ключови за нагласите на избирателите преди федералния вот в страната в края на септември.

Християндемократите получиха близо 33% от гласовете срещу 27% на социалдемократите.

В досегашният регионален парламент силите на двете формации бяха напълно изравнени. След вота в неделя обаче консерваторите увеличават подкрепата си с 3 пункта, докато социал-демократите губят три пункта.

Зелените са трети с 10.5%, а на сцената се завръщат Свободните демократи с 10%. В местния парламент за първи път влиза и анти-имигрантската и евроскептична "Алтернатива за Германия" с 5.5%.

Тези резултати показаха, че социалдемократите така и не успяват да регистрират очаквания "ефект Шулц", след завръщането в германската политика на Мартин Шулц от поста на председател на Европейския парламент с надежда да е необременен от местните политически страсти и да поведе партията към национална победа на 23 септември.

"Това определено не е щастлива нощ за нас и за мен", коментира той в неделя вечерта, цитиран от световните информационни агенции. Следващата неделя има ново изпитание за социалистите в Северен Рейн – Вестфалия. Тази провинция в миналото също се смяташе за индикатор за настроенията преди федералния вот.

Междувременно християндемократите изключиха днес възможността да участват в голяма коалиция със социалдемократите в провинция Шлезвиг-Холщайн, предаде ДПА.

Християндемократическият кандидат в провинцията Даниел Гюнтер каза, че "след такова смазващо поражение" социалдемократите не могат да бъдат част от каквато и да е бъдеща коалиция, защото това би изпратило "погрешен сигнал" към избирателите.

Споделяне

Още от Свят